Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Disco Inferno, Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Linda Pritchards uppträder på scenen vid Gustav Adolfs torg under Stockholms kulturfestival. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Trots terrorhotsnivån: 1,2 miljoner besökte Stockholm kulturfestival

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm kulturfestival lockade stor publik i år trots den höjda terrorhotsnivån, som meddelades under festivalens första dag. 1,2 miljoner besökte någon av festivalens fem dagar, en minskning på 300 000 från rekordåret 2022.

Årets festival gästades av artister som Seinabo Sey, Popsicle, Jireel, Stor och Mr Eazi.

– Det har varit en mycket positiv och glad stämning genom hela festivalen, säger Linnea Monteiro, festivalchef för Kulturfestivalen, i ett pressmeddelande.

2022 var ett rekordår för kulturfestivalen med 1,5 miljoner besökare, det efter att arrangemanget ställts in 2020 och 2021 med anledning av coronapandemin. Sofie Almroth Ejmunds, producent på festivalen, sa till Kulturnyheterna att hon hoppades på att slå förra årets rekordsiffra, inför festivalstarten i år.

Terrorhotsnivån höjdes dag 1

Så blev det inte, när allt är sagt och gjort minskade antalet besökare med 300 000 jämfört med förra året. Om terrorhotsnivån, som höjdes från 3 till 4 under festivalens andra dag, kan ha påverkat är oklart.

– Det är omöjligt att spekulera kring, säger Linnea Monteiro till Kulturnyheterna.

– Vi hade lite lägre besöksantal än förra året, då vi också hade strålande sol alla festivalens fem dagar. De dagar med färre besökare hade i år sämre väder, fortsätter hon.

Enligt polisen fanns ingen ökad hotbild mot just Kulturfestivalen inför starten i torsdags förra veckan, även om man manade allmänheten till extra vaksamhet med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Nästa års Kulturfestival planeras att hållas mellan den 14 och 18 augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.