Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är en sleep stream? Youtubern Mikkel Stanley förklarar. Foto: Youtube

Trötta trenden: Sleepfluencers tjänar pengar – i sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Att tjäna pengar på att sända sin sömn live i sociala medier är ett fenomen som vuxit fram på 20-talet.

– Det finns två versioner, en för sällskap och en för underhållning, säger youtubern Mikkel Stanley till SVT.

Sleep streaming – att filma sig själv i sömnen och sända det lajv i sociala medier – sker i två versioner. En med syftet att ge folk trygghet och sällskap, och en i form av underhållning.

– Den andra versionen håller jag på med. Jag integrerar ljus, ljud, högtalare och bär ett armband som ger mig elstötar, säger Mikkel Stanley, amerikansk youtuber bosatt i Danmark, till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Antingen donerar tittare pengar, eller använder sig av ett poängsystem för att tända min belysning, göra olika ljud i mitt rum – helt enkelt för att göra mitt liv till ett litet helvete.

Tjänar in hyran

Kontrollkänslan över den som sover är lockelsen till att så många tittar och betalar tror Mikkel Stanley – som tjänat tillräckligt på två till tre sleep streams i månaden för att betala hyran.

Att bli tittad på i sömnen har aldrig varit ett problem för honom. Men någon kvalitativ sömn är det inte snack om.

– Jag gick aldrig ner i djupsömn, men det är inte ett problem om man gör sleep streams ibland, säger han till SVT och fortsätter:

– Om du gör det varje kväll kommer du att associera sömn med blinkande ljus och stress och det är inte bra för din mentala hälsa. Men om du gör det varannan helg så är det inte värre än att gå på fest.

Finns det några risker?

– Så länge du inte kör slut på dig själv, stör dina grannar och ser till att inte information om exempelvis var du bor läcker ut – ser jag inte några risker, säger Mikkel Stanley, som tagit en paus från sleep streaming på grund av tidsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.