Spike Lee uppmanade Oscarsgalans publik att inte rösta på Trump, nu går presidenten till motangrepp på Twitter. Foto: AP/TT

Trump går till angrepp mot Spike Lee på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att årets Oscarsgala inte varit bland de mest politiska i historien, sades ändå tillräckligt mycket för att reta upp USA:s president Donald Trump, som nu attackerar regissören Spike Lee på Twitter. Under ett tacktal nämnde nämligen Lee det kommande presidentvalet och uppmanade folk att ”göra det rätta” och välja kärlek över hat. Trump kallar Lees kommentar för ett ”rasistiskt påhopp”.

När regissören Spike Lee höll ett tacktal efter att ha vunnit sin allra första Oscar, bästa manus-priset för filmen BlackKklansman, passade han på att kritisera det politiska etablissemanget.

– Valet 2020 är runt knuten. Låt oss göra det moraliska valet mellan kärlek och hat, let’s do the right thing. Ni vet att jag var tvungen att få in det också!

Do the right thing är även titeln på en av Spike Lees första filmer.

Trots att Lee inte nämde Trumps namn, har presidenten nu gett sitt svar på Lees tal.

Twitter skriver Trump:

”Vore trevligt om Spike Lee kunde läsa sina anteckningar, eller ännu bättre, inte ha anteckningar alls, när han gör sitt rasistiska påhopp på er president – som har gjort mer för afroamerikaner än nästan någon annan president.”

Spike Lee är kritisk mot president Trump och har i sin film BlackKklansman riktat kängor mot honom.

Foto: Skrämdump/Twitter

Spike Lee gillar inte Green book

Spike Lee har redan innan Trumps uttalande hunnit bli en av snackisarna från årets Oscarsgala. Den populära regissören har nämligen inte varit särskilt hemlighetsfull angående sitt missnöje med årets film, Green book.

Lee ska ha blivit så arg när filmen utropades som vinnare i kategorin årets bästa film, där även BlackKklansman var nominerad, att han var nära på att lämna galan, skriver nyhetsbyrån AP. Bakom scenen fick Lee sedan frågan om vad han tyckte om Green book, varpå han svarade ”nästa fråga”.

– Jag har blivit ormbiten. Varje gång någon kör någon, så förlorar jag, ska Lee också ha sagt.

1990 vann filmen Driving miss Daisy i kategorin bästa film, som ju handlar om vänskapen mellan en svart man som är chaufför till en vit kvinna – en handling som liknar Green books. Samma år gjorde Spike Lee filmen Do the right thing, som inte fick en nominering i kategorin bästa film.

– Jag menar, den verkar väldigt lik Driving miss Daisy. De har bara bytt plats. Filmen föll mig inte i smaken, sa Lee till BBC efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.