”Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA”, säger Donald Trump om den populära appen Tiktok. Foto: Patrick Semansky/AP

Trump: Tiktok förbjuds i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tiktok kommer att förbjudas i USA, säger president Donald Trump. Det innebär ett hårt slag för en av världens populäraste medieappar.
– Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA, säger Trump till medier ombord på presidentflygplanet Air Force One.

Videodelningsappen Tiktok, ägt av kinesiska Bytedance, är extremt populär särskilt bland barn och unga över hela världen. Appen har tidigare även bannlysts i Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverktyg av den kinesiska diktaturen.

Donald Trump sa på fredagen att han möjligtvis redan under lördagen kommer att skriva under en order som förbjuder appen i USA, rapporterar Reuters.

– Vi kommenterar inte rykten och spekulationer. Vi är övertygade om Tiktoks långsiktiga framgång, säger Tiktok i ett uttalande. 

Hundratals miljoner användare

Det är än så länge okänt vilken behörighet Donald Trump har att förbjuda appen och hur ett sådant förbud skulle verkställas.

Förra veckan antogs ett lagförslag som ska förhindra federalt anställda från att använda Tiktok på sina jobbtelefoner. Lagförslaget kommer att tas upp för omröstning i senaten.

Datorföretaget Microsoft ska enligt uppgifter föra samtal med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Appen värderas till över 50 miljarder dollar.

Tiktok har drygt 80 miljoner användare per månad i USA och hundratals miljoner fler i resten av världen.

SVT Kulturnyheterna ger en överblick av Tiktok (ur Morgonstudion 7 juli 2020):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.