USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: AP/TT

USA överväger att bannlysa Tiktok: ”Tar det på stort allvar”

Uppdaterad
Publicerad

USA överväger att förbjuda flera kinesiska appar inom landets gränser, däribland den kinesiska videoappen Tiktok, enligt utrikesminister Mike Pompeo.

Det var i en intervju med Fox news som Pompeo nämnde ett totalförbud mot bland annat Tiktok, och att det är en fråga regeringen tar på ”största allvar”.

På en direkt fråga om USA överväger att förbjuda kinesiska appar, och då framförallt Tiktok, svarade Pompeo:

– Gällande kinesiska appar på folks telefoner kan jag försäkra dig om att USA kommer göra rätt sak. Jag vill inte föregå president Trump i frågan, men detta är definitivt något vi tittar på nu, sa Mike Pompeo i interjvun med Fox.

Förbjuden i Indien

Videoappen Tiktok är en världens just nu snabbast växande sociala medier. Att Tiktok har kinesiska ägare har lett till het internationell debatt.

En amerikansk toppdiplomat säger till CNN att Tiktok bara ska användas ”om du vill att din personliga data ska hamna i händerna på Kinas kommunistiska parti.

Just Tiktok har blivit föremål för kritik i flera länder på senare tid. I förra veckan blev Tiktok och flera andra sociala medier-appar från Kina bannlysta i Indien, med hänvisning till risken för spionage.

Tiktok har själva kommenterat Pompeos uttalande i ett pressmeddelande:

”Tiktok leds av en amerikansk vd, med hundratals anställda i USA. Vår främsta prioritering är att marknadsföra en säker upplevelse för våra användare. Vi har aldrig delat vår data med den kinesiska regeringen, och skulle heller inte göra detta om vi blev ombedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.