Appen Tiktok kommer inte längre kunna användas i Hongkong. Foto: TT

Tiktok lämnar Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Dans-appen Tiktok, med bas i Kina, kommer att lämna den digitala marknaden i Hongkong inom kort, meddelar en talesperson för bolaget ByteDance. Beskedet kommer kort efter att andra sociala medier-jättar som Facebook aviserat att de inte kommer att dela användardata till myndigheterna i Hongkong.

I förra veckan trädde den kritiserade säkerhetslagen för Hongkong i kraft, som många bedömare menar innebär början på slutet för Hongkongs autonomi från Kina.

Under måndagen meddelade sociala medier-jättarna Facebook, Twitter och Whatsapp att de inte kommer att lämna ut användarinformation från sina plattformar till myndigheterna i Hongkong, eftersom det råder oklarheter kring hur den nya säkerhetslagen kommer att tillämpas. Facebook säger i ett uttalande att man för dialog med experter på mänskliga rättigheter kring hur man ska agera.

Nu aviserar även dansvideo-appen Tiktok att man kommer att lämna marknaden i Hongkong med hänvisning till ”den senaste tidens händelser”, enligt Reuters.

Finns specialversion för Kina

Tiktok, som var den mest nedladdade appen förra året och har över en miljard användare, har sin bas i Kina och har anklagats för att dela användarinformation från appen med den kinesiska regimen. Det är dock något som företaget själva förnekar.

Bytedance, som ligger bakom Tiktok, har redan en specialversion av appen i Kina med annat namn som är anpassad till kinesiska krav på censur. Appen är ännu inte introducerad i Hongkong men används ändå flitigt i regionen av besökare från fastlandskina.

Hongkong är i dag en förlustmarknad för Tiktok med ”endast” omkring 150.000 användare, enligt en källa till Reuters. Tiktok är mer anpassad till den globala marknaden, där Kina inte ges tillgång till exempelvis användarinformation, och Bytedance är nu osäkra på om kinesiska lagar inom kort även kommer att gälla för Hongkong, enligt källan.

USA: Ser över möjligheten att bannlysa Tiktok

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger under måndagen att USA:s regering ser över möjligheten att förbjuda kinesiska sociala medie-appar, inklusive Tiktok, enligt Reuters. I förra veckan blev Tiktok och flera andra sociala medier-appar från Kina bannlysta i Indien, med hänvisning till risken för spionage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.