Trump kan inleda byggsatsning i klassisk stil: ”Make buildings great again”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kan komma att bygga alla nya offentliga byggnader USA i neoklassicistisk stil. Det enligt ett underlag till en verkställande order – med rubriken ”Make federal buildings great again” – som tidningen Architectural records har kommit över.

Underlaget har tagits fram av amerikanska National Civic Art Society som menar att samtida modern arkitektur har skapat en ”miljö som är degraderad och avhumaniserande”. Den ideella organisationen vill istället ändra riktlinjerna för designen av alla offentliga byggnader.

Organisationens ordförande Marion Smith har sagt att förslaget ger röst till 99 procent av vanliga amerikaner som inte gillar regeringens byggnader, enligt The New York Times.  Underlaget förväntas presenteras för presidenten någon gång nästa månad.

Har fått kritik

Förslaget har kritiserats av arkitekter i USA. Kritikerna menar att det skulle vara skadligt för designkreativiteten och ger Trump makt att göra estetiska bedömningar som han inte har någon kunskap om.

Roger K. Lewis, arkitekt och professor vid University of Maryland säger att ”det är en fullständig inskränkning av yttrandefriheten”.

Vita huset har inte velat kommentera förslaget, skriver Architectural record.

Monumental arkitektur

Monumental arkitektur har i historien omhuldats i totalitära stater. I Hitlers Tyskland, Stalins Sovjet och Maos Kina. Under nazismen vände sig Hitler mot de dominerande modernistiska idealen och lät sin arkitekt Albert Speer skapa en arkitektur som skulle manifestera nationens styrka.

Samtidigt är användningen av klassisk arkitektur inte entydig. Antologin Architecture as propaganda visar på komplexiteten i hur totalitära samhällen har använt sig av arkitektur. Mussolini använde sig till exempel av både rationell modernism och romerska tendenser.

Klassicismens ideal

Klassicismen utmärks av strävan efter harmoni och bestående värden. Stilriktningen är inspirerad av klassisk grekisk och romersk arkitektur och har förekommit vid flera tillfällen i historien. Nyklassicism, när man på nytt söker sig till de antika källorna, uppträdde först på 1700-talet då man i upplysningsanda intresserade sig för formförenkling och moralförbättrande renhet.

Kända klassicistiska byggnader är till exempel Andrea Palladios Villa Rotunda utanför Vicenza i Italien med sina geometriska former och enhetliga proportioner. Villan inspirerade senare tiders klassicism. 

Prins Charles är en modern förespråkare för klassisk arkitektur. Han har byggt Poundbury i Dorset. En by som hånats för att vara ett ”feodalt Disneyland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.