Donald Trump presenterar sin första budget senare i dag. Foto: AP

Trumps budget skrotar statliga kultursektorn

Uppdaterad
Publicerad

Senare i dag presenterar Donald Trump sitt första budgetförslag. Och precis som de flesta i den amerikanska kultursektorn befarat föreslår presidenten att National endowment for the arts, myndigheten som betalar ut alla statliga anslag till konstnärlig verksamhet i USA, läggs ned. Det rapporterar New York Times.

Kulturnyheterna rapporterade om Trumps vilja att skrota NEA i januari. Och enligt The New York Times innebär Trumps budget, som presenteras i dag, att NEA skrotas. Det gör även systermyndigheten som ansvarar för anslag inom humaniora, National Endowment for the humanities (NEH).

Presidenten förslår att Corporation for Public Broadcasting får anslagen indragna. Vilket skulle innebära att de statliga tv- och radiokanalerna PBS och NPR inte får något statligt stöd.

”Veta att värdera konst och kultur”

I ett svenskt perspektiv kan man likna NEA och NEH med Kulturrådets verksamhet.

De kom till i mitten av 1960-talet och president Lyndon B Johnson sa när han skrev under förslaget att alla utvecklade civilisationer måste veta att värdera konst och kultur.

Men tiderna förändras. Ingenting kommer dock att hända i detta nu. Budgeten ska klubbas i den amerikanska kongressens båda kammare först.

Det är heller inte första gången Republikanerna försöker lägga ner NEA. Ronald Reagan försökte strypa anslagen redan 1981, men förslaget gick inte igenom eftersom Demokraterna hade majoritet i representanthuset.

Republikansk majoritet

Trump har ändå större chans att få igenom förslagen i sin budget då republikanerna i nuläget är i majoritet, inte bara i representanthuset, utan även i senaten. Frågan är dock om de republikaner i kongressen som är positiva till NEA och NEH kommer att gå emot sin egen president.

Ordföranden för NEH, William D. Adams säger i ett uttalande att han är väldigt nedstämd, och att det är sorgligt att lägga ner en organisation som bidragit så mycket till offentligheten.

Liten del av totala budgeten

Jane Chu, ordförande för NEA, berättade om budgetförslaget för personalen i går. Hon ska ha sagt att de ska jobba vidare som vanligt tills budgeten är klubbad i kongressen senare i år.

NEA står för en mycket liten del av statens totala utgifter. Enligt The Hill är den totala budgeten närmare fyra biljoner dollar, motsvarande omkring 35 biljoner kronor. Tillsammans utgör anslagen till NEA, NEH och CPB på 6,6 miljarder kronor 0.02 procent av budgeten. Diagramet nedan är lånat från Washington Post.

Så här stor del är NEA, NEH och PBS av den amerikanska budgeten. Foto: Skärmdump Washington Post

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet