”Jag är chockad och nästan äcklad av att de inte reagerade förrän allmänheten reagerade”, säger Emelie Rydberg, som medverkade Paradise hotel 2013. Foto: Privat, Paradise Hotel Sveriges Facebook sida

Flera tidigare deltagare riktar hård kritik mot svenska dokusåpor

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen bakom Paradise Hotel har fått massiv kritik efter de misstänkta övergreppen. SVT har tittat närmare på 14 liknande händelser från den svenska dokusåpahistorien – och kan se hur produktionsbolagen gång på gång fått kritik. 

– Det är osmakligt att produktionerna normaliserar det här. De ser oss inte som riktiga människor, säger den tidigare PH-deltagaren Emelie Rydberg.

Produktionsbolaget kunde i realtid följa vad som hände under festen i det mexikanska tv-hotellet i höstas. Men först flera månader senare, i samband med att avsnittet sändes, uppdagades de misstänkta övergreppen. 

Den manliga deltagaren utreds nu, han är misstänkt för sexövergrepp mot två kvinnliga deltagare i dokusåpan – och produktionsbolaget Mastiff har fått hård kritik för sitt agerande. 

Men SVT:s genomgång av pressarkiven visar att vittnesmål om sexuella trakasserier och polisanmälda övergrepp har varit ett återkommande inslag i genren – ända sedan de första dokusåporna dök upp runt millennieskiftet. 

Vi hittar 14 tidigare händelser som på olika sätt påminner om det som inträffade i årets säsong av Paradise Hotel. SVT har pratat med flera tidigare deltagare som varit med om några av de mest uppmärksammade händelserna.

”Chockad och nästan äcklad” 

Emelie Rydberg, som medverkade Paradise Hotel 2013 och Ex on the beach 2015, tycker att det var osmakligt av produktionen att sända det omtalade avsnittet i årets säsong. 

– Jag är chockad och nästan äcklad av att de inte reagerade förrän allmänheten reagerade. 

Rydberg kritiserade redan 2014 Paradise Hotel-produktionen för att inte ta kränkningar på allvar. 

- Killarna tog sig friheter med oss tjejer, framför allt på festerna. Att man där och då inte såg det som ofredande var kanske för att ingen i kontrollrummet reagerade. Man intalade sig själv att det inte var ett övergrepp, säger Emelie Rydberg, som själv fick lämna programmet efter ett bråk.

Produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall känner inte igen sig i den bilden. 

– Sexuella ofredanden får inte förekomma i Paradise Hotel. Vår uppfattning är att personalen alltid avbryter eller säger till om de ser en situation där någon deltagare inte ser bekväm ut. Vi har väldigt tydliga rutiner för det som vi upplever fungerar, säger hon. 

Krävde oralsex 

En annan omskriven händelse inträffade i Big brother-huset 2014. Caroline Urdalen låstes in i ett rum med två män som krävde oralsex för att släppa ut henne.

– Jag kommer ihåg att jag försökte förhandla med honom och sa att jag kunde kyssa honom på kinden istället. Där och då kändes det inte som att jag hade ett val, berättar Caroline Urdalen om händelsen i dag.

Till slut släpptes hon ut ur rummet av andra deltagare, och männen fick omedelbart lämna tävlingen. Men enligt Caroline Urdalen ville produktionen att hon skulle ligga lågt med vad som hänt.

– Det blev en börda för mig och det var ju faktiskt jag som hade blivit utsatt för något. Om jag hade kunnat prata om det hade jag mått mycket bättre. 

”Jag är ganska hårdhudad” 

Synen på händelserna varierar hos de kvinnor SVT pratat med. Vissa är än i dag kritiska mot produktionerna, medan andra inte upplever det inträffade som så allvarligt.

En av dem är Line Rødli Kristiansen, som medverkade i Big brother 2005. En händelse där en manlig deltagare brottade ner henne, tog fram sitt kön och tryckte det mot hennes huvud uppmärksammades av flera medier.

– För mig var det bara en skojsituation, men jag är ganska hårdhudad. Det är nog skillnad på hur man reagerar. Klart det var att ta det lite långt att daska en penis i ansiktet på mig, säger hon.

Produktionen pratade med dem dagen efter men valde att inte ge mannen någon formell varning. Kanal 5:s presschef sa då om händelsen att mannen gick över gränsen men att det var uppenbar lek från bådas sida.

- Jag tror att det hade hanterats annorlunda om jag hade mått dåligt över det som hände, säger Line Rødli Kristiansen.

Ser över rutiner

SVT har sökt produktionsbolagen Endemol och Meter som producerat Big brother genom åren. Endemol har inte svarat, men produktionsbolaget Meter skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att personer som hade ledande befattningar i bolaget 2004-2006 inte längre arbetar kvar och kan svara på frågor. Bolaget ska också se över sina rutiner, skriver Meters vd Madelene Hansson:

”Vi kan konstatera att händelser likt de du tar upp hanteras på ett annat sätt idag och att våra riktlinjer och policys inom branschen har förändrats och uppdaterats, mycket tack vare lärdomar från tidigare och att produktion av program i genren ställer höga krav på oss som producenter.

”Med anledning av den senaste tidens debatt kring program i genren, går vi precis som många andra produktionsbolag åter igenom våra rutiner, processer och interna policys.

Det är ett arbete som görs och utvärderas regelbundet hos oss. Vi följer den debatt som pågår just nu och tar med oss de frågeställningar som kommer upp i vårt fortsatta arbete gällande de här frågorna.”

Sex omskrivna händelser i svenska dokusåpor

Big brother, 00-talet: Ett misstänkt övergrepp mot en sovande kvinna i programmet uppmärksammas av medier. Kanal 5 försvarar händelsen med att det var en manlig deltagare som “busade”. När tilltaget polisanmäls av flera tittare sparkas kvinnan som blev utsatt ut ur huset. Förundersökningen lades senare ner. 

Big brother, 10-talet: Två män låser in en kvinna på ett rum i Big brother-huset. De säger att kvinnan måste utföra oralsex för att bli utsläppt. Händelsen uppmärksammas i medier och de två manliga deltagarna polisanmäls och tvingas lämna tävlingen. Förundersökningen lades senare ner. 

Paradise hotel, 10-talet: Flera deltagare riktar kritik mot att tafsande förekommer i programmet, en kvinnlig deltagare säger att hon blivit tagen på brösten. Produktionsbolaget svarar i medier att om några allvarliga incidenter inträffat hade man ingripit. 

Paradise hotel, 20-talet: Deltagare från en av de senare säsongerna går i efterhand ut i sociala medier och berättar om en händelse där en manlig deltagare ska ha brottat ner en kvinnlig deltagare och försökt kyssa henne – och inte slutat när han blivit ombedd. Berättelserna från mannen, kvinnan och produktionen går isär. Bilderna visas aldrig. 

Farmen, 00-talet: En berusad manlig deltagare klättrar nattetid ner i sängarna hos två kvinnliga deltagare. Enligt kvinnorna ylar, tafsar och biter han dem och förs senare bort av en vakt. Mannen behöver inte lämna programmet. 

Farmen, 10-talet: En manlig deltagare får lämna programmet efter anklagelser om sexuella trakasserier och hot mot kvinnliga deltagare. Han uppges bland annat ha sagt att han ska “spräcka skallen på” och “styckmörda” två av kvinnorna i programmet. Mannen nekade till alla anklagelser.

Källor: Expressen, Aftonbladet, Elle, Resumé och Göteborgs-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.