Foto: TT

Tungt amerikanskt humorpris till Julia Louis-Dreyfus

Uppdaterad
Publicerad

Komikern och skådespelaren Julia Louis-Dreyfus tilldelas det prestigefyllda Mark Twain-priset – som går till personer som påverkat USA:s samhälle på liknande sätt som den samhällskritiske amerikanske författaren.

Den amerikanska skådespelaren och producenten slog igenom stort under 90-talet som Elaine, en av de självupptagna karaktärerna i tv-serien Seinfeld och har under senare år framgångsrikt gestaltat vicepresidenten Selina Meyer i komediserien Veep.

Nu tilldelas hon årets Mark Twain-pris, som ges till personer som påverkat USA:s samhälle på liknande sätt som den samhällskritiske 1800-tals författaren och satirikern, enligt New York Times. Priset delas ut 21 oktober under en stor gala på Kennedy Center i New York.

”I över fyrtio år har Julia Louis-Dreyfus originella rollkaraktärer och hennes talang för fysisk komedi fått oss att gapskratta”, sa Kennedy Centers ordförande Deborah Rutter i en kommentar till priset.

Bland tidigare pristagare finns bland andra Tina Fey, Whoopi Goldberg, Eddie Murphy – och Bill Cosby.

Utmärkelsen, som gick till den amerikanske komikern 2009, återkallades dock i maj i år efter att Bill Cosby fällts för sexuella övergepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.