Foto: TT

Bill Cosby fråntas prestigefyllda utmärkelser

Uppdaterad
Publicerad

Två priser som tidigare tilldelats den amerikanske komikern och skådespelaren Bill Cosby från Kennedy Center dras tillbaka. Det är första gången någonsin den amerikanska kulturinstitutionen kallar tillbaka något av sina prestigefyllda utmärkelser.

Skådespelaren och komikern Bill Cosby tilldelades 1998 utmärkelsen Kennedy Center Honors, som delas ut till personer som genom sina livsgärningar bidragit till det amerikanska kulturarvet.

2009 tilldelades han av samma institution Mark Twain-priset, som går till personer som bidragit till amerikansk humortradition.

Men efter att Bill Cosby 26 april fälldes på tre åtalspunkter av domstolen i sin hemstad Philadelphia för sexuella övergrepp mot en kvinna återkallas nu de prestigefyllda utmärkelserna, enligt The New York Times.

Universitet och institutioner bryter med komiker

Det är första gången i historien som Kennedy Center beslutat att dra tillbaka ett av sina priser, som tidigare bland annat tilldelats artister som Leonard Bernstein, Harry Belafonte och Barbra Streisand.

”På grund domen mot mr Cosby har styrelsen enats om att hans agerande överskuggar det han uppnått i sin karriär – vilket var själva syftet med Kennedy Centers utmärkelse”, skriver institutionen i en kommentar till beslutet.

Kennedy Center är dock inte den enda amerikanska kulturinstitutionen som brutit banden med Bill Cosby efter den fällande domen i april.

Komikern och skådespelaren har även fråntagits sin titel som hedersdoktor vid universitetet Temple University, där han tidigare studerat och även lärosäten som Carnegie Mellon, Johns Hopkins, Notre Dame and Wesleyan har kallat tillbaka sina utmärkelser.

Bill Cosby uteslöts även förra veckan tillsammans med filmregissören Roman Polanski från den amerikanska filmakademien. Polanski erkände 1977 att han våldtagit en 13-årig flicka, men flydde landet före domen och har sedan dess hållit sig undan amerikanska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.