Foto: TT

Cosby betalade miljoner i tidigare förlikning

Publicerad

Med tumult inleddes en ny rättegång mot den amerikanska komikern Bill Cosby som är åtalad för att drogat och förgripit sig sexuellt på flera kvinnor.

En rättegång hölls mot Bill Cosby i juni, men den ogiltigförklarades eftersom juryn inte kunde enas i skuldfrågan. Överläggningarna pågick i över 50 timmar utan att leda någonstans, vilket ledde till att han gick fri.

När den 80-åriga komikern åter anlände till rättegångssalen i Pennsylvania på måndagen möttes han av en kvinna som protesterade barbröstad. Kvinnan hade som barn flera gånger medverkat i Cosbys tv-serie ”The Cosby show”. På sin kropp hade hon skrivit namnen på de 50 kvinnor som anklagat Cosby för övergrepp, samt textat ”Cosby våldtäktsman” på sin rygg och ”Kvinnors liv är viktiga” på bröstet.

Demonstranten stoppades av polis.

Fem kvinnor vittnar

Under rättegångens första dag framkom det uppgifter om att Cosby 2006 ska ha betalat 3,4 miljoner dollar i förlikning till Andrea Constand som han nu står åtalad för att ha förgripit sig på.

Enligt åklagaren tyder den höga summan på att Cosby är skyldig.

Cosby står åtalad för totalt tre fall av sexuella övergrepp, bland annat för att på Andrea Constand efter att ha gett henne piller som gjorde henne tillfälligt förlamad. Cosby påstår att Constand hade samtyckt till sex med honom.

Komikern kan dömas till uppemot 30 år i fängelse.

Det är sedan tidigare känt att fem kvinnor kommer att vittna mot Bill Cosby, en av dem är den före detta supermodellen Janice Dickinson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer