Rättegången mot Bill Cosby väntas pågå i två veckor. Foto: TT

Vittnet: Vaknade med uppdragen kjol efter att ha fått droger

Uppdaterad
Publicerad

Bill Cosby lyssnade med nedböjt huvud när en av kvinnorna som anklagat honom för sexuella övergrepp berättade hur hon blev drogad och våldtagen 1996. I dag började rättegången mot den folkkäre komikern.

Kelly Johnson, en av kvinnorna som anklagat Bill Cosby för sexuella övergrepp, grät när hon i dag vittnade mot skådespelaren under rättegångens första dag i Philadelphia.

Johnson ska ha utsatts för ett övergrepp 1996, på ett hotellrum i Bel Air.

Rättegången mot Bill Cosby

Ville diskutera hennes karriär

Hon träffade den numera 79-åriga komikern genom jobbet 1990. Under åren visade han allt mer intresse för henne, berättade hon, men tonen var ”faderlig”. Cosby hörde sig för om hennes familj och ringde då och då för att se om hon mådde bra. De träffades bara två gånger på fritiden.

LÄS MER: 35 kvinnor anklagar Cosby för våldtäkt

Första gången sågs de för skådespelarlektioner. Cosby ska ha mött Johnson i en badrock och velat öva en scen som slutar med att en ”överförfriskad” kvinna och en man kysser varandra.

Andra gången bad han henne komma till hans hotellrum med mat. Han ville ”diskutera hennes karriär som skådespelerska”, trots att hon själv inte hade något intresse av skådespeleri, vittnade Johnson.

”Det var mitt ord mot hans”

På rummet gav Cosby Kelly Johnson ett piller som skulle få henne att ”slappna av”. Johnson var för rädd för att säga emot, men efter att ha tagit pillret började hon känna att hon höll på att tappa medvetandet. 

Senare vaknade hon i en säng bredvid Cosby, med överdelen på sin klänning neddragen över brösten och kjolen uppdragen. Cosby ska därefter ha placerat hennes hand på sitt könsorgan. Hon kommer inte ihåg hur hon kom hem.

LÄS MER: Från världens myspappa till våldtäktsanklagad

Efteråt hörde Johnson en konversation mellan Cosby och sin chef då skådespelaren klagade på Johnsons arbetsinsatser och uppmuntrade chefen till att sparka henne, vilket också hände.

– Det var mitt ord mot hans. Jag var rädd. Min familj var rädd, min pappa kände sig så maktlös, berättade Kelly Johnson.

Försvarsadvokat ifrågasatte uppgifterna

Cosbys försvarsadvokat gick hårt åt vittnet. Han ifrågasatte bland annat varför förloppet för händelsen ändrats, varför hon efteråt hade anmält sin chef för övergrepp, men inte Cosby, och varför hon gav motstridiga signaler angående om hon ville fortsätta jobba på företaget eller inte.

Johnson svarade att hennes minnen av vad som hände direkt efter övergreppet inte var tydliga.

– Jag ville inte berätta för någon om vad som hade hänt, sa hon i rätten.

LÄS MER: Netflix stoppar Cosby-special

Försvarsadvokaten undrade också om inte Johnsons relation med Cosby stred mot företagspolicyn att inte ha förhållanden med de klienter man representerar.

Johnson svarade att det inte var ett förhållande.

Cosby lyssnade på vittnesmålet med huvudet nedböjt, rapporterar CNN.

Åklagaren vill visa på ett mönster

Fler än 50 kvinnor har anklagat den folkkäre skådespelaren för övergrepp, men han ställs inför rätta bara för övergreppen mot Andrea Constand, som ska ha inträffat 2004.

Även hon fick enligt polisanmälan droger innan hon blev antastad.

Åklagarna ville att 13 av kvinnorna skulle vittna i rättegången, för att på så sätt visa att Cosby hade ett metodiskt tillvägagångssätt där han gav kvinnor piller som han visste skulle göra det svårt för dem att stå emot hans handlingar.

Kelly Johnson är dock den enda, förutom Constand, som fått tillåtelse att vittna i rättegången.

Constand polisanmälde skådespelaren 2005, men åklagaren bedömde att bevisen inte höll för rättegång. I utredningen uppgav Cosby att han haft sex med Constand men att hon samtyckt. Han medgav även att han hade lugnande som han gav till kvinnor han ville ha sex med.

Året efter betalade Cosby Constand en okänd summa pengar för att fallet inte skulle gå till rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet