Bill Cosby anländer till förhandlingarna i Montgomerys tingsrätt, Norristown den 24 september 2018. Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Bill Cosby kan hamna i register över våldsamma sexförbrytare

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagars förhandlingar ska det avgöras vilket straff Bill Cosby får för de sexuella övergrepp han fälldes för tidigare i år. Profilen kan dömas till ett trettio år långt fängelsestraff och riskerar att hamna i USA:s register över dömda sexförbrytare.

Den 81 år gamla skådespelaren och tv-stjärnan Bill Cosby, går nu åter upp i rätten för att få sitt straff för de sexuella övergrepp han fälldes för i april tidigare i år. Tre gånger under 2004 ska Bill Cosby ha drogat och sexuellt utnyttjat den före detta basketspelaren Andrea Constand. BBC skriver att profilen idag lever under husarrest, alltid bär en fotboja och bara får lämna hemmet i särskilda fall om han fått det godkänt innan.

Livstid i fängelse

Under förhandlingarna ska det beslutas om Bill Cosbys straff. Som mest döms han till tio års fängelse för varje överfall, något som dock sägs vara osannolikt enligt juridiska experter. Ett alternativ är också att straffen buntas samman till 10 år totalt för samtliga övergrepp. Det finns alltså en risk att profilen får spendera resten av sitt liv i fängelse. Men det finns inget bestämt minimistraff och därför kan han i bästa fall klara sig undan med villkorlig dom eller fortsatt husarrest.

Rättegången mot Bill Cosby

Våldsam sexförbrytare

En avgörande faktor gällande hur domen blir är om Bill Cosby kommer klassas som en våldsam sexförbrytare eller inte. Om så blir fallet kommer han tas upp i USA:s register över dömda sexförbrytare, vilket gör att han begränsas i vart han får bo och vistas i framtiden. Bill Cosby har aldrig tidigare blivit dömd, men har anklagats av ett 60-tal kvinnor för sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet