Andrea Constand och Bill Cosby möttes på tisdagen för första gången på över tio år. Foto: TT

Cosby bjöd kvinnornas familjer på shower efter övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot skådespelaren Bill Cosby som anklagas för sexuella övergrepp fortsätter i Pennsylvania. Under andra dagen vittnade kvinnor om hur komikern efter övergreppen bjöd deras familjer till sina shower.

Andrea Constand, kvinnan som dragit Bill Cosby inför rätta för sexuella övergrepp, vittnade på tisdagen hur komikern gav henne piller och sedan antastade henne medan hon låg medvetslös.

Hon är en av över 50 kvinnor som anklagat skådespelaren för våldtäkt och sexuella övergrepp, men den enda som gått hela vägen till rätten med anklagelserna. Anledningen är att preskriptionstiden gått ut för de övriga.

Rättegången mot Bill Cosby

Händelseförloppet som lades fram på tisdagen var nästan identiskt med det juryn hade fått höra dagen innan av en annan kvinna, Kelly Johnson.

”Han var en äldre man, en mentor”

Constand och Cosby hade träffats genom hennes jobb – hon arbetade med basketlaget på Temple University där Cosby var en styrelsemedlem. Cosby hade först gjort ett par opassande närmanden innan han till slut förgrep sig på Constand, bland annat ska han ha försökt knäppa upp hennes byxor, men Constand slog bort alla känslor av obehag, berättade hon i rättssalen.

Den då 31-åriga Andrea Constand såg Bill Cosby, som vid tillfället var 66 år gammal, som ”en äldre man, en mentor”, som hon ”inte trodde skulle skada” henne.

LÄS MER: Vittnet: ”Vaknade med uppdragen kjol”

Det var när hon besökte honom hemma en kväll 2004 som övergreppet skedde. Precis som med Kelly Johnson skulle de ses för att prata om hennes karriär och precis som med Johnson gav Cosby Andrea Constand piller för att hon skulle ”slappna av” efter att ha haft det stressigt på jobbet.

Gick på komikerns show

Tjugo minuter efter att ha tagit pillren, som Cosby sa var naturläkemedel, började hon se suddigt och fick svårt att gå. Cosby hjälpte henne till en soffa där hon sedan vaknade av att han hade sina händer på hennes bröst och i hennes vagina. Komikern ska sedan ha tagit hennes hand och tillfredsställt sig själv med den.

Cosby hävdar att Constand hade samtyckt till sex med honom. Försvaret menar att hennes över 50 samtal med honom efter övergreppet tyder på det, men enligt Constand talade hon med honom när han ringde upp henne på jobbet, eftersom han var en mäktig och viktig person för universitetet.

LÄS MER: 35 kvinnor anklagar Cosby för våldtäkt

Försvaret undrade också hur det kommer sig att hon ändå gick på en av hans shower efter händelsen, och tog med sig sina föräldrar. Hon svarade att föräldrarna hade sett framemot att se föreställningen, som de fått biljetter till av Cosby, och hon inte ville göra dem besvikna.

– Det var en stor börda för mig, men jag hade inte modet att berätta för min familj så jag följde bara med, säger hon. 

Erkänt att han gav kvinnor piller

Constand anmälde övergreppet 2005, men utredningen lades ned eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis. Istället stämde Constand Bill Cosby och fick en okänd summa pengar av skådespelaren för att hålla historien utanför rättssalen.

I utredningen erkände Cosby att han hade lugnande för att ge kvinnor han ville ha sex med.

LÄS MER: Från världens myspappa till våldtäktsanklagad

Ett decennium senare gick Andrea Constand till medierna. När hennes historia blev känd trädde kvinna efter kvinna fram med liknande berättelser om komikern. Nu är det omkring 50 kvinnor som anklagar Bill Cosby för övergrepp, men han åtalas bara för den mot Andrea Constand. Flera av de andra kvinnorna följer rättegången från åhörarbänken i rättssalen.

”Vi beundrade honom”

Åklagaren ville från början att 13 kvinnor skulle vittna – för att visa på att Cosby hade en metod som han upprepade gång på gång. Domaren tillät dock bara vittnesmål från Kelly Johnson, utöver Constands.

På tisdagen hördes Kelly Johnsons mamma och en advokat hon hade kontakt med när övergreppet mot henne skedde 1996. De båda kallades in för att bekräfta Johnsons historia.

LÄS MER: Netflix stoppar Cosby-special

Mamman berättade att även Kelly Johnsons familj blev bjudna på en av Cosbys shower av komikern.

– Vi beundrade honom, sa hon.

Till skillnad från i går, när han satt med huvudet nedböjt under Kelly Johnsons vittnesmål, ska Cosby ha tittat rakt fram och varit vid gott humör när Andrea Constand vittnade, rapporterar amerikanska medier.

Under rättegångens första dag bad åklagaren juryn bortse från sina minnen av Bill Cosby som en mysig farbror i en komediserie. Försvaret uppmuntrade däremot juryn att ”döma som om detta vore er egen morfar”.

79-årige Cosby riskerar ett flerårigt fängelsestraff om juryn finner honom skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet