• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Roman Polanski och Bill Cosby utesluts ur amerikanska filmakademien

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska filmakademien stänger av Bill Cosby och Roman Polanski med hänvisning till organisationens uppförandekod. Beslutet fattades vid en omröstning i akademiens styrande organ Board of governors under torsdagen.

I ett uttalande trycker ledningen för organisationen att man genom de värdegrunder man enats om kräver visad respekt för mänsklig värdighet – med vilket man syftar på de sexualbrott Bill Cosby och Roman Polanski begått.

Den amerikanska filmakademien inrättade i december 2017 en uppförandekod, enligt vilken ”personer som missbrukar sin status, makt eller sitt inflytande på ett sätt som bryter mot vad som är anständigt” inte är välkomna i akademien.

De nya reglerna togs fram efter att organisationen i oktober 2017 uteslöt Harvey Weinstein till följd av den mängd anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot filmproducenten.

Dömd för sexuella övergrepp

Den 80-årige komikern Bill Cosby dömdes nyligen för sexuella övergrepp mot en kvinna som han ska ha drogat och utnyttjat för 14 år sedan. Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara ett av fallen som lett till åtal.

84-årige filmregissören Roman Polanski greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände våldtäkten och satt 42 dagar i fängelse, men flydde landet före domen och har sedan dess hållit sig undan amerikanska myndigheter.

I fjol utreddes Polanski för nya våldtäktsanklagelser, men åtalet lades ned av schweiziska åklagare.

Har mötts av protester

En retrospektiv över regissörens verk i Paris under hösten 207 möttes också av hård kritik och högljudda protester från franska kvinnorättsorganisationer.

Roman Polanski tvingades även lämna juryn för det franska, prestigefyllda filmpriset César 2017 efter protester från bland andra Frankrikes dåvarande jämställdhetsminister.

Polanski belönades 2002 med en Oscar för Pianisten och ligger även bakom filmer som Repulsion, Rosemarys baby och Chinatown.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.