Foto: TT

Trots protester – Polanski-utställning öppnar i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En planerad retrospektiv utställning över den våldtäktsanklagade regissören Roman Polanski i Paris har fått hård kritik, men öppnar trots det i slutet av månaden.

Trots högljudda protester från bland annat tunga franska kvinnorättsorganisationer mot utställningen och en serie visningar av Roman Polanskis verk, där regissören själv planeras delta, har Frankrikes filminstitut La Cinematheque Francaise meddelat att evenemanget i Paris kommer att genomföras, enligt Le Monde.

Kritiken mot utställningen, som invigs 30 oktober, grundar sig i att den polske regissören 1977 flydde från USA efter en misstänkt våldtäkt och därefter har hållit sig undan de amerikanska myndigheterna, som vill se honom utlämnad.

Tidigare kritik mot Polanski

Enligt det franska filminstitutet har dock protesterna mot utställningen tagit fart först i samband med att anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein blivit kända för allmänheten och man säger även att det i dagsläget råder något som kan liknas vid lynchstämning.

Det är inte första gången Roman Polanski utsätts för kritik i Frankrike. I januari i år tvingades regissören lämna posten som juryordförande för filmpriset César, som är Frankrikes motsvarighet för den svenska guldbaggen, efter starka protester från landets kvinnorättsorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.