Interiör från Choramuseet, numer Kariyemoskén. Foto: Emrah Gurel/AP

Ännu ett turkiskt världsarv blir moské

Uppdaterad
Publicerad

I somras blev katedralen och museet Hagia Sophia en moské. Nu händer samma sak med världsarvet Choramuseet efter beslut av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Choramuseet ligger i Istanbuls historiska kvarter och finns med på Unescos världsarvslista.

Byggnaden är en av de viktigaste kulturarvsbyggnaderna i historien om det Bysantinska riket, med bysantinsk 1300-talsmosaik på väggarna, och har haft flera skepnader.

Nu har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan alltså beslutat att museet ska bli en moské, och döps om till Kariyemoskén.

Andra moskéomvandlingen på kort tid

Beslutet oroar flera kulturarvsforskare som befarar att det kristna kulturarvet i Turkiet blir allt mer otillgängligt för besökare och forskare, enligt The art newspaper.

Så sent som i juli bytte den världsberömda bysantinska kupolbyggnaden Hagia Sophia, som fungerat som både kyrka, moské och museum, åter status till moské. Beslutet fick bland annat kritik av påve Franciskus.

Byggdes som kyrka

Choramuseet uppfördes på 400-talet, och var då en kyrka. Därefter blev den till en moské under det Ottomanska riket på 1500-talet. Under den turkiska republiken fick moskén 1945 status som museum, skriver Kulturnytt.

President Erdogans väljarbas består av konservativa muslimer, och han har de senaste åren tagit flera beslut för att återuppliva ideal från det Ottomanska riket. Ett arv som tryckts tillbaka i det sekulära Turkiet de senaste 100 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.