Se invigningen av guldhunden i Turkmenistan. Foto: EBU/ Altyn Asyr TV

Se diktatorns nya bygge: En enorm hundstaty i guld

Uppdaterad
Publicerad

Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov är en stor beundrare av hundrasen alabai. Nu har han låtit bygga en sex meter hög förgylld staty av hunden, rapporterar BBC.

Alabai är en turkmenistansk variant av den centralasiatiska vallhunden och rasen är listad som ett av landets kulturarv.

President Berdymukhamedov är sedan länge varm anhängare och har tidigare skrivit en bok om hundens förträfflighet.

Men i tisdags gick presidenten ett steg längre.

Finansieras av bankerna

En guldstaty av hunden avtäcktes i huvudstaden Asjchabad. Enligt landets medier ska statyn återspegla rasens stolthet och självförtronde.

Statyn är placerad i en rondell i ett bostadsområde för statliga tjänstemän och finansieras av landets banker. Det finns inga uppgifter om hur mycket projektet har kostat, enligt BBC.

Presidenten har tidigare rest en 21 meter hög staty av sig själv i huvudstadens centrum.

Jämförs med Nordkorea

Den hårdföre diktatorn Berdymukhamedov har styrt den tidigare Sovjetrepubliken i Centralasien sedan 2006, då landets dåvarande president Saparmurat Nijazov avled.

Turkmenistan är ett av världens mest slutna länder och jämförs ofta med Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.