Målningen ”Rome – from mount aventine” klubbades för 30,3 miljoner pund på Sothebys auktionshus i London igår.

Turner-målning slog auktionsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Målningen ”Rome – From Mount aventine” klubbades för 30,3 miljoner pund på Sotheby's auktionshus i London igår.

Den brittiske konstnären William Turner (1775 – 1851) är en av Storbritanniens mest berömda konstnärer. I går såldes hans målning av Rom sett från Aventinen – en av Roms sju kullar – för 30,3 miljoner pund, motsvarande ca 355 miljoner kronor.

Målningen gick under klubban på Sotheby's auktionshus i London och enligt BBC var det fyra potentiella köpare som trissade upp priset.

En målning bortom beröm

Priset är nytt auktionsrekord för en Turnermålning. ”Rome – From Mount Aventine” blev klar 1836. I en recension från det året i brittiska The Morning Post skrev man att målningen var så fantastiskt bländande att den var bortom beröm.

Det tidigare rekordet sattes 2010 då en annan Turner-målning med Rommotiv klubbades för 29,7 miljoner pund.

Ny film om Turner

Intresset för William Turner har ökat i samband med den brittiske filmregissören Mike Leighs biopic ”Mr Turner”. En film som får svensk premiär på juldagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.