Tusentals kom till Anna Politkovskajas begravning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges, Norges och USA:s ambassadörer var där. Allt vad Ryssland äger av människorättsaktivister fanns också på plats när den mördade journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja begravdes i Moskva på tisdagen. Men president Vladimir Putin for till Tyskland i stället.

Putin gjorde sin första kommentar till mordet på sin hårdaste kritiker så sent som i måndags. Mördaren ska gripas, lovade han. Sedan åkte han till Dresden – där han var KGB-agent på 80-talet – för att träffa förbundskansler Angela Merkel.

Någon annan hög representant för den ryska ledningen syntes inte heller till vid jordfästningen på Trojekurovskoje-kyrkogården i Moskva.

Enligt Kremls informationsavdelning ska där har funnits en biträdande kulturminister.

Begrava sanningen

Men flera tusen andra hade kommit för att ”begrava sanningen”, som någon uttryckte det.

Begravningsgästerna var så många att alla inte fick plats inne i kapellet där Politkovskaja vilade i en blomsterhöljd öppen kista. Hon hade enligt ortodox tradition ett vitt band runt huvudet, där mördaren satte sin fjärde och sista kula i lördags.

– Det är en hel era vi begraver, sade Irena Lesnevskaja, före detta chef för tv-kanalen Ren-TV och känd för sin självständiga linje.

– Det var en era präglad av samvete, sanning och frihet. För tio år sedan var det ingen som kunde drömma om att den skulle krossas.

Den 48-åriga Anna Politkovskaja sköts ned när hon klev ut ur hissen i huset där hon bodde i Moskva. Allt tyder på att det var ett beställningsmord. Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov har också kallat det ett politiskt mord.

Politkovskaja arbetade på tidningen Novaja Gazeta som har Gorbatjov bland sina ägare. Hon var den troligen sista ryska journalisten som vågade granska övergreppen i Tjetjenien och öppet kritisera president Putin.

Tragedi för Ryssland

– Detta är en tragedi för Ryssland. De avrättade vårt samvete, sade Jasen Zasurskij, dekan på Moskvauniversitetets journalistikfakultet.

En av arbetskamraterna på Novaja Gazeta, Vjatjeslav Izmajlov, kunde inte hålla tillbaka tårarna när han beskrev den till synes bräckliga tvåbarnsmamman Politkovskaja som ”en soldat i krig”.

Mordet har utlöst stor upprördhet över hela Europa och även i USA Det var de 42:a journalistmordet sedan Sovjetunionen föll samman 1991 och det tolfte sedan Putin tog över 2000. Från det officiella Ryssland har det dock varit nästan öronbedövande tyst. Putin väntades få frågor om fallet i Dresden.

Inför begravningen hade också Ryska journalistförbundet riktat ett öppet brev till honom:

”Vi skulle vilja känna oss säkra på att Ni, som garant för våra författningsenliga fri- och rättigheter, personligen kontrollerar utredningen av detta monstruösa brott”, skrev förbundet bland annat.

TT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.