Hans Villius Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

TV-legendaren Hans Villius död

Uppdaterad
Publicerad
Tv-legendaren Hans Villius är död. Han blev 88 år. Mest känd var Villius för sin säregna berättarröst som miljoner svenskar bekantat sig med genom åren. Bland annat i en mängd historiska dokumentärer.

– Han dog i morse i sitt hem. Han hade haft diabetes i fyra år. Men han dog en vänlig död. Jag är glad att han kom hem från sjukhuset, säger hans fru Elsa Villius till Expressen.

Hans Villius lotsade tillsammans med ständige kollegan och producenten Olle Häger tv-tittarna genom mängder av tv-dokumentärer och dramadokumentärer, bland annat ”Sammansvärjningen” om Gustav den tredje, ”I nödfall med våld” om Kongokrisen och ”Sverige i det kalla kriget”.

Ett annat program som många minns är ”Svart på vitt, historia kring ett fotografi”.

Förutom tv-personlighet var Villius filosofie doktor och docent i historia vid Lunds universitet.

Villius har även skrivit flera böcker, bland annat om diplomaten Raoul Wallenberg. Han har även medverkat i filmer, till exempel som justitieminister i Bo Widerbergs Mannen från Mallorca från 1984.

Nyligen belönades Villius med kungens medalj av åttonde storleken i Serafimerordens band, tillsammans med kollegan Olle Häger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer