TV-program om andar var intrång i privatliv

Publicerad

När en familj som påstod sig ha upplevt övernaturliga saker i sitt nyinköpta hus tog hjälp av programmet Det okända i TV 4 Plus gjorde programmakarna intrång i andra människors privatliv. Det slår Granskningsnämnden för radio och TV fast.

För när programledaren besökte familjen tillsammans med ett medium i form av en man förklarade denne att den förre ägaren, som då var död, nog varit excentrisk, haft panikkänslor och inte lyckats ta sig över till andevärlden. Han skulle ha visat sig för familjen, därför att han inte ville att någon skulle bo i hans hus. Mediets uppgift skulle vara att hjälpa den döde över ”till andra sidan”.

Därefter visades bilder på huset och den förre ägarens namn nämndes. Mannens efterlevande kände sig kränkta av detta och anmälde programmet. De får fullt stöd av nämnden, som anser att det var ett intrång i privatlivet att bland annat beskriva en far och farfar som gengångare.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer