Vännerna gör ett återbesök. Foto: HBO

Tv-recension: Återföreningen av Vänner – nostalgifest utan svärta

Uppdaterad
Publicerad

17 år efter att Vänner slutade sändas återförenas skådespelare och serieskapare för att minnas 1990- och 2000-talets största komediserie, som fortfarande lockar ny publik på strömningstjänsterna. Hur blev det då? Inte jättebra.

Det hedrar Vänner-gänget att de stod emot trycket att göra ett vanligt nytt avsnitt av Vänner. Det har inte gjort tv-favoriter som Arrested development, Gilmore girls och nu senast svenska Mäklarna några tjänster att återupplivas från de döda efter att länge ha legat många år på tv-kyrkogården.

I stället ses Vännerna i studion. De går runt i de båda lägenheterna där stor del av serien utspelade sig och säger ”minns ni det här?” varvat med klipp från seriens 236 avsnitt.

I resten av det en timme och 45 minuter långa reunionavsnittet intervjuas gänget av James Corden framför en livepublik. Han ställer frågor i stil med ”vem hade det högsta skrattet”, ”när kände ni att världen förändrats runt er?” och ”håller ni fortfarande kontakten med varandra?”

När en person i publiken får ställa frågan ”var det något ni inte gillade med att spela in serien?” gastar Corden att hon inte är tillräckligt positiv. Vi får ändå veta av David Schwimmer (Ross) att det värsta som hände mellan 1994 och 2004 var att samarbeta med apan Marcel, för han åt äckliga insekter och kunde ju inte skådespela, hihi.

Ingen hade såklart förväntat sig en skjutjärnsintervju, men den här nostalgifesten hade verkligen behövt lite svärta för att bli något sevärt.

Skådisarna bedyrar hur mycket de tycker om varandra, att de fortfarande ses och hur underbart allt var. Det enda undantaget är Matthew Perry (Chandler) som är tyst större delen av tiden och sluddrar (med anledning av ett akut tandingrepp, enligt egen utsago) att han ibland kände det som att han skulle dö om inte publiken skrattade. Följt av ett klipp där han kastar sig in i en scen han inte hör hemma i för att få skratten som tillhörde Matt LeBlanc (Joey), men ingen följer riktigt upp det.

Serien hittar fortfarande ny publik på strömningstjänsterna, trots att tiden på många sätt sprungit ifrån den. Vänner är nästintill helvitt och skämten på bekostnad av överviktiga och homosexuella hade inte flugit i en nyskriven serie. Men James Corden ställer såklart inga frågor om hur man ser på det i dag. Det här är hundra procent mys och sentimental pianomusik. Istället har man låtit fans från Ghana och Indien och ett nygift lesbiskt par berätta hur mycket serien betytt för dem.

Men för oss som lagt pinsamt många timmar (veckor? månader?) på att titta på Vänner så finns det några få ljusningar. Av alla gästande kändisar är Lady Gagas framförande av Smelly cat tillsammans med Lisa Kudrow (Phoebe) och en gospelkör höjdpunkten. En del bakom-scenerna-klipp under inspelningarna där skådepelarna interagerar med varandra är också kul, men på det stora hela är detta en produkt som är till för att marknadsföra lanseringen av strömningstjänsten HBO Max. Och det märks.

Ses på HBO Nordic 27 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.