Schitt's creek, The crown och The queens gambit är favorittippade inför söndagens gala. Foto: C More/Netflix

Tv-serierna som har störst chans att vinna en Golden globe

Uppdaterad
Publicerad

Golden globegalan kan beskrivas som en lite vassare lillasyster till Oscarsgalan, som äger rum i april i år. Men eftersom 2020 präglats mer av tv-tittning än biobesök har Kulturnyheterna valt att titta på galans tv-seriekategori.

Tv-kategorierna innehöll en del överraskningar och orättvisor (var är I may destroy you?) när nomineringarna släpptes, men troligen blir vinnarna inte lika förvånande.

Kulturnyheternas tv-kritiker listar vilka serier som antagligen kommer vinna, baserat på branschmediespaningar och bettingbolag, och vilka serier som faktiskt förtjänar att vinna när galan sänds under söndagsnatten.

Bästa dramaserie:

Den här kategorin känns inte lika stark som den varit tidigare, det är kul att många förstasäsongsserier har slagit sig in, men det är inte lika många starka nya kort som tidigare år.

Kommer troligen vinna: The crown

Borde vinna: Lovecraft country

Personligen tycker jag att The crown, oavsett hur många bra skådisar som är med, lider av en svårartad inneboende tråkighet, som inte ens Diana/Charles/Camilla-skandalen kan råda bot på. Möjligen skulle The mandalorian kunna ha en chans här också, men den mest värdiga vinnaren i den här kategorin vore Lovecraft country om monster i ett rasistiskt 50-talsamerika.

Komediserie:

Att Emily in Paris kom med här förvånade många. Serien kan väl lite slängigt beskrivas som en dummare kusin till Sex and the city. Men man ska inte underskatta lite dumkul eskapism under en pandemi.

Kommer troligen vinna: Schitt's creek

Borde vinna: The flight attendant

Mordkomedin The flight attendant är som en modern Hitchcock-film, men med snabbare tempo och tydligare humorinriktning. Men det blir antagligen kanadensiska Schitt’s creek igen. Och den är också rätt kul.

Miniserie/tv-film:

Var är en av förra årets bästa serier I may destroy you? Och varför har den inte fått The undoings plats?

Kommer troligen vinna: The queens gambit

Borde vinna: The queens gambit

Samtliga nominerade i denna kategori (förutom The undoing som störtdök i sista avsnittet med sitt usla slut) är värdiga vinnare, men The queens gambit har charmat både tittare och kritiker och vore väl värd en glob.

Galan sänds på TV4 play på söndagsnatten. Se de nominerade i faktarutan.

Nominerade i kategorierna

Bästa tv-serie (drama):

The crown

Lovecraft country

The mandalorian

Ozark

Ratched

Bästa tv-serie (musikal eller komedi):

Emily in Paris

The flight attendant

The great

Schitt's creek

Ted Lasso

Bästa miniserie/tv-film:

Normala människor

Queens gambit

Small axe

The undoing

Unorthodox

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.