TV4 fälls av Granskningsnämnden. Foto: TT

TV4-journalister i debattartikel: Dra tillbaka planerna SVT

Publicerad

SVT planerar att flytta sitt sena nyhetsblock till klockan 22, samma tid som TV4 de senaste 30 åren sänt sina sena nyheter. Planerna har lett till ett infekterat bråk och nu skriver 14 TV4-journalister under en debattartikel där de kräver att SVT ändrar planerna.

I slutet av oktober röt TV4:s vd Casten Almqvist ifrån mot SVT:s planer att sända ett nyhetsblock med start klockan 22.

– I mina ögon är det tondövt. Det är precis tvärtom vad ni lovat i sändningstillståndet. I min värld är det en krigsförklaring kring nyheter, sade Casten Almqvist till Jan Helin i SVT-programmet Fönster mot medievärlden.

Nu följer flera av företagets journalister Almqvists exempel och skriver i en debattartikel i tidningen Journalisten att SVT bör tänka om.

De undertecknande journalisterna skriver att riksdagen klubbat att SVT ska ta hänsyn till konkurrerande nyhetsmedier och att de nu anser att SVT bryter mot detta i och med att man ”tvingar tittarna att välja mellan nyhetssändningar”.

Valde att lägga ner lokala nyheter

SVT:s programdirektör Jan Helin har tidigare skrivit till Kulturnyheterna att det handlar om att uppvärdera lokala nyheter.

”SVT:s lokala nyheter är också ett helt annat erbjudande än TV4:s uppskattade nyhetssändning som är en full nyhetstimme med riksperspektiv. TV4 valde att lägga ner sina lokala nyheter 2014”.

TV4-journalisterna menar dock att det ändå rör sig om en konkurrenssituation.

”TV4Nyheterna har ett nät av riksreportrar runt om i landet som står för en stor och viktig del av nyhetsrapporteringen, vilket är unikt. Resultatet av detta är att tittarna får ta del av lokala nyheter i så väl vår huvudsändning 22.00 som i våra andra sändningar”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer