TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg och nyhetsankaret Anders Kraft. Foto: Pressbilder Tv4 & TT

TV4 kritiseras för uttalande om rasprofilering: ”Programledare kan ta ut svängarna”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att TV4:s program Kalla fakta, som handlade om personer som utsatts för rasprofilering av polisen, sändes i måndags uttalade sig nyhetsankaret Anders Kraft om ämnet i en nyhetssändning. Uttalandet har väckt stark kritik och nu svarar TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg på kritiken.

Det var under måndagen som Kalla fakta sändes i TV4. I programmet intervjuades personer som har utsatts för rasprofilering – diskriminering på grund av hudfärg och etnicitet. I en anslutande nyhetssändning uttalade sig TV4:s nyhetsankare Anders Kraft i ämnet.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, sade Anders Kraft i sändningen.

I en intervju med Nöjesbladet förklarar Anders Kraft att syftet med uttalandet var att belysa strukturer som han menar att vi alla är en del av. Samtidigt har uttalandet gett upphov till en het debatt där Kraft både hyllas av de som anser att uttalandet är ett sätt att lyfta frågan och kritiseras av de som tycker att uttalandet legitimerar rasistiska samhällstrukturer.

”Har själv utsatts för rasprofilering”

”Våra programledare har möjlighet att vara personliga och ta ut svängarna, men det är klart att vi tycker att det är olyckligt om fokus hamnar på vår påannons istället för på det som inslaget handlar om, det vill säga diskriminerande strukturer”, skriver Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4, i ett mail till Kulturnyheterna.

Den delen av er publik som själva utsätts för rasprofilering, ökar eller minskar ett sådant uttalande den målgruppens förtroende för er som nyhetskanal?

”Jag har själv utsatts för rasprofilering och jag tror inte att TV4 Nyheterna bedöms utifrån ett inslag eller en påannons”, skriver Fredrick Malmberg.

Fredrick Malmberg svarar inte på Kulturnyheternas fråga om hur de resonerar kring Krafts uttalande mot bakgrund av att han som journalist ska vara opartisk, men i Nöjesbladet svarar Anders Kraft:

– Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga. Jag tror att objektiviteten och opartiskheten tål det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.