”En lokaltidning för vänstervridna i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas Per Andersson har lusläst de första två veckorna av nya morgontidningen Dagens ETC.

Dagens ETC vill vara ett socialistiskt alternativ till borgerliga morgontidningar, menar ansvarige utgivare Johan Ehrenberg. 1978 grundade han tidskriften ETC och sedan dess har ETC funnits som förlag och veckomagasin men sedan två veckor tillbaka alltså även som dagstidning.

Att starta papperstidning mitt under tidningskrisen har möjliggjorts genom crowdfunding där ett hundratal privatpersoner gått in med lån för att tidningen ska kunna bli verklighet.

Kulturnyheternas redaktör Per Andersson har läst alla nummer hittills av Dagens ETC.

– Det är en trevlig och uppriktig tidning som vill gå tillbaka till journalistikens rötter, säger han. Det är ett slags gammaldags lokaltidning för landets alla vänstervridna och för socialister.

Hederlig nyhetsjournalistik

Han tycker att tidningen med utgångspunkt i den politiska samhällssynen bedriver rak, enkel och hederlig nyhetsjournalistik.

– Fokus ligger på valårets stora frågor, om man som ETC gör ser det från vänster, konkurrensutsättningen av vård, skola och omsorg och järnvägen säger Per Andersson.

Men för att vara en radikal tidning har den, tycker han, en väldigt traditionell form och uppbyggnad.

– Frågan är om den inte borde fokusera ännu mer på att bevaka de här kärnfrågorna och ge upp idén på att vara en heltäckande tidning, med utrikessidor och tv-tablå i slutet, som tidningar såg ut förr.

– Den största utmaningen för ETC är att ta fram nyheter som sätter agendan och tas upp även av andra medier. Om de inte lyckas med det kommer tidningen förbli en marginell röst och det vore synd, säger Per Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play