Två iranska konstnärer får inte besöka Sverige: ”Är unga och ogifta”

Uppdaterad
Publicerad

Två iranska konstnärer var inbjudna att medverka på konstmässan Supermarket i Stockholm nästa vecka. Men trots god framförhållning, ifyllda blanketter, betalda flygbiljetter och ett färdigt program för besöket fick bägge sina visumansökningar nekade. Anledningen? De var unga och ogifta.

Konstmässan Supermarket lockar årligen konstnärer som vill visa upp sin konst och utbyta idéer till Sverige.

Ashkan Zahraei och Alireza Fatehieboroujenie var särskilt inbjudna för att presentera sin utställningsverksamhet från galleriet Electric Room i Irans huvudstad Teheran.

– De fick avslag på sina visumansökningar på vad vi menar är helt felaktiga grunder, säger Andreas Ribbung, konstnärlig ledare och en av grundarna till den konstnärsdrivna Supermarket.

Unga och ogifta

Ambassaden pekar i beslutet, som Kulturnyheterna tagit del av, på att de iranska konstnärerna är unga, ogifta och saknar barn, vilket i sig kan medföra risk för att de ska vilja stanna i Schengenområdet efter besöket. Det står också i besluten att de inte har kunnat visa på någon anställning eller regelbundna inkomster, det här menar Andreas Ribbung är felaktigt.

– De har visat att de har fast anställning, de har hus och till och med sparpengar på banken.

Ashkan Zahraei är djupt besviken när Kulturnyheterna får tag på honom.

– Det är ett löjligt argument som de framför, jag hade föredragit att de inte kom med grundlösa antaganden

Zahraei säger han att han inte har någon som helst anledning att lämna sitt liv i Teheran för Sverige. 

”Inte roligt”

Efter att konstnärerna begärt en omprövning av beslutet kom beskedet, att det inte var möjligt men att ärendet nu gått vidare till migrationsdomstolen i Göteborg. Den prövningen kan omöjligen ändra något i tid innan konstmässan.

– För oss är det inte bara en programpunkt som uteblir utan det är en fysisk plats som blir tom, det är inte roligt säger Andreas Ribbung,

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Utrikesdepartementet, som skriver i ett mejl att de inte kan kommentera enskilda ärenden, men att beslut alltid tas utifrån Schengenregelverket.

Detta gäller:

• Enligt artikel 32.1 av EU:s viseringskodex (EG nr 810/2009) ska en ansökan om visering bland annat avslås om det föreligger rimliga tvivel på den sökandes avsikt att lämna medlemsstaternas territorium innan den sökta viseringen löper ut. Som utgångspunkt gäller således att det är den sökande som har att göra det sannolikt att kraven i enlighet med viseringskodexen är uppfyllda.

• En individuell prövning görs av varje ansökan och den görs utifrån nuläge och sökandes situation vid prövningstillfället.

• Det finns många olika delar i bedömningen. Lagligt användande av en tidigare visering är en del i bedömningen för att få visum. Andra bedömningar är formkrav avseende ansökan, visat ändamål och villkor för den planerade vistelsen, bevis på inkvartering och tillräckliga medel för uppehället under vistelsen, återresa till hemlandet och innehav av medicinsk reseförsäkring. Har man exempelvis inte en giltig försäkring (som är ett krav) kan det aldrig kompenseras av att man rest tidigare.

Källa: UD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.