Tvillingfoster från Naturhistoriska har begravts

Publicerad

De tvillingfoster som gallrats ut från Göteborgs Naturhistoriska museums samlingar har nu begravts, skriver Kyrkogårdsförvaltningen till Kulturnyheterna. Tvillingarna har blivit symbol för en lång konflikt mellan Västarvet och museets anställda.

Det var 2018 som kulturförvaltningen Västarvet bestämde att mänskliga kvarlevor som fanns i museets samlingar skulle gallras ut. Bland dem ett sammanväxt tvillingpar från 1863 som skulle begravas.

Försteintendent Magnus Gelang, och fler i personalen, var djupt kritiska.

– Det inte förenligt med museilagen att ta ett sådant beslut utan att involvera sakkunniga, sade han då.

Men gallringen skedde och i slutet av 2019 rapporterade flera medier att tvillingarnas kremering och gravsättning – som skulle ske i hemlighet – var mycket nära anstående.

Delade meningar om ”rättsläge”

Men i september 2020 var tvillingarna fortfarande inte begravda, enligt ett mejl från Kyrkogårdsförvaltningen. Det rådde delade uppfattningar mellan förvaltning och Västarvet om man behövde vänta in ett eventuellt ”rättsläge” – exakt vad det skulle innebära är oklart.

Men nu har tvillingarna gravsatts, bekräftar förvaltningen.

”Begravningssamfälligheten anser nu att rättsläget är klarlagt och Västarvets beställning är omhändertagen”, skriver Cissi Hammer i ett mejl till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.