Twin Peaks-premiären närmar sig – men vad vet vi egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 maj, om en och en halv månad smäller det. Då är det dags för världens mest efterlängtade uppföljare: Twin Peaks säsong tre. Att den nya säsongen kallats rent David Lynch-heroin bådar gott inför premiären.

Det var tidigt 90-tal när vi lämnade agent Cooper framför sin fasansfulla spegelbild. Berlinmuren hade just rämnat och Sovjetunionen fanns fortfarande.

I 25 år har vi väntat på att återse de majestätiska Douglasgranarna och få mer körsbärspaj och kopp efter kopp av damn fine coffee!

Ny säsong av Twin Peaks
Så här såg Audrey Horne och special agent Cooper ut för 25 år sedan Foto: Ur Twin Peaks säsong 1

Förväntningarna är lika stora som ett vedträ i famnen. Det är förstås sorgligt att Catherine Coulson som spelar The Log Lady dog förra året 71 år gammal. Men enligt uppgift ska hon ha hunnit spela in flera scener av den nya säsongen.

Men ingenting är säkert, bara att hennes vedträ vet mer om handlingen än vad vi gör.

Vad vi dock vet är att David Lynch och Mark Frost har skrivit manus tillsammans och att Lynch regisserar alla 18 av de timmeslånga avsnitten.

David Lynch är en känd hatare av spoilers och han har hållit handlingen hemligare än presidentens kärnvapenkoder.

Skådespelaren Amanda Seyfried – som tillsammans med bland andra Naomi Watts, Ashley Judd, Robert Forster, Jim Belushi och Laura Dern – är ny i serien, har sagt att det var den hemligaste inspelning hon varit med om.

Kollegan Robert Forster har jämfört sin medverkan i serien med att vara en del av en tavla. En droppe röd färg som konstnären penslat dit av en anledning man inte känner till.

Det enda vi tittare vet är att det gått 25 år också i serien, att det då som nu är nåt mysko med ugglorna och att massor av skådisar från originalensamblen med fårade ansikten återvänt till den lilla staden Twin Peaks i nordvästra USA.

Amerikanska Entertainment Weekly fick nyligen en exklusiv förhandstitt på hur rollfigurerna ser ut i den nya säsongen. Och att bara titta på stillbilderna från inspelningen och se hur gamla high school-eleverna Laura, Shelly, Bobby och James har blivit får det att ömma i bröstet.

Så här ser rollfigurerna ut 25 år senare. Foto: Omslag Entertainment Weekly

Inte bara för att den minnesgata Lynch och Frost bjuder alla att vandra får en att minnas hur unik serien var när den kom för 25 år sedan. Utan också för att man blir påmind om hur mycket som hänt i verkligheten sedan dess. De som såg serien när den gick på SVT såg den på tjock-tv, det fanns inga mobiler eller internet. Och ingen hade hört talas om uttrycket binge watching.

Och någon sådan blir det inte tal om nu heller. Seriens avsnitt kommer – efter regissörens bestämda önskemål – släppas veckovis. Att Showtimechefen har kallat den nya säsongen för rent David Lynch-heroin bådar också gott. Ett uttalande som får det att vattnas i munnen på Twin Peaks-beroende tittare som haft abstinens i ett kvarts sekel!

Foto: SVT Montage

LÄS MER: Den heroin-rena versionen av David Lynch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny säsong av Twin Peaks

Mer i ämnet