Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Ablatova är redaktör för dokumentären ”Vi ska skära upp din fi**a”, som skildrar sexuella trakasserier och hot i gamingvärlden. Hör henne berätta om dokumentären och hur svårt det varit att få kontakt med Twitch. Foto: SVT

Twitch vägrar svara på frågor om sextrakasserierna

Publicerad

I den nya dokumentären ”Brotten i gamingvärlden” riktas hård kritik mot spelplattformen Twitch. Fyra kvinnor berättar om hur de återkommande utsätts för hot och sexuella trakasserier, men trots att SVT sökt spelplattformen sedan februari har företaget inte svarat på frågor om problemet.

”Vi ska skära upp din fitta”, ”Visa brösten” och ”Kuksugarläppar”. Det är några exempel på kommentarer och hot som de kvinnliga Twitch-profilerna i dokumentären upplever regelbundet. Flera av dem har utsatts för grova hot, och anonyma personer har skickat falska meddelanden till deras föräldrar om att de hittats döda.

– Det vi har kunnat se är att det förekommer sexuella hot och mordhot på plattformen Twitch, säger Helen Ablatova, redaktör på SVT Edit.

– Företaget har väldigt långa communityregler om vad användarna får och inte får göra, men våra medverkande går igenom den här typen av kommentarer nästan varje dag.

Får inga svar

SVT-programmet Edit har sökt Twitch sedan februari i år för en intervju om förekomsten av grova hot och sexuella trakasserier på plattformen, men företaget har inte ställt upp på en intervju.

– Den största frågan är att de har väldigt tydliga regler. Hur kommer det sig då att dessa inte följs? Problemet ligger i att konsekvenserna är noll, säger Helen Ablatova.

Har era intervjupersoner anmält trakasserierna till Twitch?

– Twitch har flera  säkerhetsverktyg: Man kan stänga av användare och skicka in rapporter och bilder på händelsen. Tjejerna har använt alla verktyg som Twitch erbjuder.

Vad har det fått för effekt?

– Ingen. Kvinnorna på Twitch har ingen annan än sig själv eller sitt community som kan hjälpa dem att få bort kommentarer och hot.

Kulturnyheterna har sökt Twitch för en kommentar.

Populär tjänst bland unga

Twitch är en av världens mest populära strömningstjänster, där användarna kan följa livesändningar av populära tv-spel. Twitch har 140 miljoner användare världen över, och i Sverige har 1 av 10 invånare över åtta års ålder använt tjänsten senaste året.

Bland unga är siffran ännu högre: 10 procent av personer födda på 90- och 00-talet använder tjänsten varje vecka, enligt rapporten ”Svenskarna och internet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.