Twitter blockar QAnon. Foto: AP/TT

Twitter blockerar innehåll kopplat till QAnon

Uppdaterad
Publicerad

Twitter kommer inte längre att tillåta innehåll kopplat till konspirationsteorin QAnon – länkar som delas till QAnon-sajter kommer att blockeras från plattformen, skriver Twitter under onsdagen svensk tid.

Twitter har beslutat att blockera innehåll kopplat till QAnon – en konspirationsteori som fått fäste i bredare politiska lager.

”Vi kommer inte längre att tillhandahålla innehåll eller konton kopplade till QAnon i trender eller rekommendationer. Vi kommer att blockera URL:er kopplade till QAnon”, skriver Twitter.

Enligt Slate har 7 000 konton kopplade till teorin plockats bort.

Vad är QAnon?

2017 började en användare på forumet 4chan med signaturen Q påstå sig sitta på topphemlig information från den amerikanska regeringen. Q är en beteckning på en hög informationsnivå i den amerikanska regeringen.

Q började posta i tråden ”The calm before the storm” (lugnet före stormen) om ett uttalande av Donald Trump i oktober 2017, då han vid ett fototillfälle sa ”detta kanske är lugnet före stormen”. Presidenten förtydligade aldrig vad han menade och uttalandet blev en grogrund för diverse konspirationsteorier.

Q började lägga ut meddelanden om att Mueller-utredningen inte var riktad mot Trump, utan att Hillary Clinton och Barack Obama i själva verket korrumperats av Putin och var de som egentligen utreddes.

Bredare lager

QAnon-följarna (Anon står för anonym) tror att världen styrs av en elit bestående av politiker och kändisar som makarna Clinton, makarna Bush, Tom Hanks, George Soros och Oprah Winfrey. Vissa tror att denna elit, framför allt det demokratiska partiet, ligger bakom ett pedofilnätverk och har kopplingar till satanismen.

Trump ses av QAnon-följarna som en politisk outsider och därmed inte en del av den ”korrupta eliten”.

QAnon har sedan 2017 gått från att vara perifert internetfenomen till att få fäste i de bredare politiska lagren. LA Times skriver att över 60 tidigare eller nuvarande kongressledamöter i USA har visat uppskattning eller engagemang för QAnon-teorierna.

Teorin om att högt uppsatta demokrater skulle vara del av ett pedofilnätverk dök upp första gången 2016 i den så kallade ”Pizzagate”-konspirationen. Teorin gick ut på att Hillary Clinton skulle vara delaktig i en pedofilring i en pizzeria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.