Alex Jones från Infowars stängs nu av från ytterligare ett stort socialt medie. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Twitter stänger tillfälligt av Infowars-grundaren Alex Jones

Uppdaterad
Publicerad

Twitter ändrar sitt beslut kring den högerextreme konspirationsteoretikern Alex Jones tillgång till deras plattform. Den omstridde debattören stängs nu av i en veckas tid efter inlägg som bryter mot plattformens användarpolicy.

Twitter gör därmed helt om i frågan, då företaget senast i fredags meddelade att man inte skulle stänga av Infowars-grundaren då hans kritiserade utspel – bland annat hotfulla inlägg mot politiker och konspirationsteorier om att skolmassakern på Sandy Hook skulle vara fejkad – gjordes innan företaget införde en ny användarpolicy.

Men nu följer Twitter alltså samma beslut som tidigare tagits av internetjättar som Facebook, Youtube, Spotify och Apple. Företagen har på senare tid tagit bort sidor, konton och podcasts tillhörande Alex Jones från sina plattformar på grund av hatiskt innehåll, som Kulturnyheterna rapporterat om tidigare.

Jones konto stängs av i en veckas tid för att ha publicerat en video under tisdagen där han bland annat sa att ”tillfället för att slå till är här, innan fienden kan genomföra ett fejkat attentat”, uppger CNN.

Miljontals följare

Jones har blivit ett affischnamn för konspirationsteorier på yttersta högerkanten i USA. Han grundade nätsajten Infowars 1999, och har sedan dess skaffat sig miljontals följare som tar del av hans teorier.

Han har bland annat hävdat att 11 september-attackerna var en konspiration iscensatt av USA:s regering och har anklagat amerikanska toppolitiker för sexhandel med barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.