Alex Jones från Infowars ställs nu inför rätta i USA. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Rättegång mot Infowars Alex Jones inleds

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången i USA mot konspirationsteoretikern Alex Jones som stäms för förtal av föräldrar till barn som mördades vid en av de värsta skolmassakrerna i USA:s historia. Jones, som står bakom sajten Infowars med miljontals följare och som hyllas av Donald Trump, hävdar att han bara utövat sin lagliga rätt att uttrycka sina åsikter.

Sedan sexårige Noah Pozner sköts ihjäl 2012 har hans föräldrar utstått dödshot och trakasserier, rapporterar The New York Times.

Bakom hoten står de som tror att skolmassakern riggades av vänsteraktivister stödda av Obama-administrationen i syfte att skärpa USA:s vapenlagar. Denna bevisligen falska teori har länge framförts av Alex Jones och hans nätsida Infowars.

Jones beskyller föräldrarna till de mördade barnen för att agera skådespelare och föra allmänheten bakom ljuset med lögner.

Kräver skadestånd

I april stämde Noah Pozners föräldrar Alex Jones. De kräver en dryg miljon dollar i skadestånd.

Det var i december 2012 som 20 små barn och 6 vuxna brutalt mördades av en ensam gärningsman på skolan Sandy Hook i Newtown i Connecticut. Efter massakern tog skytten sitt eget liv. Skolskjutningen är en av de värsta i USA:s historia.

Miljontals följare

Jones är affischpojke för konspirationsteorier på yttersta högerkanten i USA. Han grundade nätsajten Infowars 1999, och har alltsedan skaffat sig miljontals följare som tar del av hans teorier.

Sajten fick ett rejält uppsving när Donald Trump under sin valkampanj besökte Jones show och prisade honom. Alex Jones hävdar bland annat att 11 september-attackerna var en konspiration iscensatt av USA:s regering.

Nyligen beskyllde han Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet, för att vara involverad i sexhandel med barn.

Åberopar yttrandefriheten

Jones och hans advokater försöker med hjälp av den lagstadgade yttrandefriheten att få domstolen i Texas att avfärda målet mot honom. Jones har bara framfört sina åsikter, menar man, något lagen ger honom rätt till.

Nyligen släckte Facebook ned Alex Jones personliga sida i 30 dagar, med motiveringen att han ägnat sig åt mobbning och hat. Däremot vidtogs inga åtgärder mot Infowars Facebooksida som han ligger bakom.

Youtube, Jones främsta kanal, tog i förra veckan bort fyra videor han laddat upp och förbjöd honom att direktsända via kanalen i 90 dagar.

Vågar ej närvara

Sju gånger har Noah Pozners föräldrar tvingats flytta sedan skolmassakern, men varje gång har deras nya hemvist avslöjats och publicerats på nätet.

För att känna sig trygga har de tvingats flytta till en plats långt ifrån sonens grav. Av säkerhetsskäl har de beslutat att inte närvara vid rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.