Filmbranschen har förändrats: ”Det finns ett före och efter metoo”. Foto: AP/TT/SVT

Ny forskning visar tydlig metoo-effekt i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Efter metoo har Hollywoodproducenter som tidigare jobbat med Harvey Weinstein anställt 40 procent fler kvinnliga manusförfattare. Produktionen har dessutom blivit mindre könsstereotyp: kvinnliga manusförfattare gör mer action och sci-fi och mindre romantik och drama.

– Det förvånar mig inte att det har förändrats, men jag undrar vilka incitamenten är och hur de långvariga effekterna ser ut, säger Film och Scens ordförande Simon Norrthon.

Metoo har haft stort inflytande på Hollywood. Det visar forskning från Harvarduniversitetet i USA. Forskarna Hong Luo och Laurina Zhang har studerat 1000 filmprojekt kopplade till filmproducenter som tidigare jobbat med Harvey Weinstein och jämfört dem med 1000 filmprojekt utan känd koppling till Weinstein.

”Viktigt att framstå som goda”

De har sedan jämfört jämställdheten bland dessa före och efter oktober 2017 – månaden då den mäktige Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt och sexuella trakasserier, vilket blev starten för metoo-rörelsen. Det visade sig att producenterna med kopplingar till Weinstein anställde 40 procent fler kvinnliga manusförfattare efter metoo. Bland producenterna utan kopplingar till Weinstein syntes ingen liknande effekt.

– Pengar är centrala i film- och tv-branschen och det är klart att det är viktigt för de här företagen att framstå som representativa, inkluderande och goda. Men jag vill också tro att det har bidragit till ökad kunskap, att de vill göra gott, säger fackförbundet Scen och films ordförande Simon Norrthon.

Bröt oftare mot stereotyper

Eftersom antalet personer som jobbade med filmprojekten som anställde fler kvinnor inte blev fler, så kan man enligt forskarna utesluta att det skulle röra sig om så kallade ”kvinnliga alibin”. Men trenden med fler kvinnliga manusförfattare var tydligare bland filmprojekten med kvinnliga producenter än i produktionsteam som endast bestod av män.

Men studien har inte bara kunnat visa på skillnader i representation, utan även gällande innehållet. Filmprojekten som utvecklades av producenter med Weinstein-kopplingar bröt oftare mot könsstereotyper än filmprojekten utan Weinstein-kopplingar, efter metoo.

Mer sci-fi

Kvinnliga manusförfattare som jobbar med Weinsteins före detta kollegor gör mer sällan drama och romantik – som ofta tenderar att ha mindre budgetar, än de som arbetar med producenter utan kända kopplingar till Weinstein. Istället gör de mer action och sci-fi och filmprojekt med manliga huvudpersoner, som ofta har större budgetar och som ofta haft manliga manusförfattare.

Även inom svensk filmbransch har metoo haft en effekt.

– Ja absolut, det finns ett före och efter metoo. Vi har inte mätt det än men vi ser att frågan tas upp på kollationeringar, i förproduktion och när problem dyker upp har vi en kortare startsträcka, säger Simon Norrthon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer