Utbildningsdepartementet kommer att påbörja en utredning för att kartlägga ”cancelkulturen” på svenska universitet, berättar utbildningsminister Mats Persson (L). Foto: EPA/Anderas Idén

Utbildningsministern vill granska cancelkultur vid svenska universitet

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministern Mats Persson (L) har meddelat att man ska undersöka ”cancelkultur” eller ”tystnads- och utpekandekultur” vid svenska lärosäten. Detta efter att TV 4:s Kalla Fakta i en granskning kommit fram till universitetsanställda riskerat att bli utfrysta och utpekade när de berört känsliga ämnen.

Utbildningsdepartementet kommer att påbörja en undersökning för att kartlägga förekomsten av en tystnadskultur hos universiteten i Sverige. Men exakt hur en sådan kartläggning ska se ut är för tidigt att säga enligt utbildningsminister Mats Persson (L).

– Det viktigaste är att få en bild av hur stort och utbrett problemet är och hur enskilda forskare uppfattar situationen idag, säger Persson.

”Mycket allvarligt”

I Kalla Faktas granskning vittnar flera universitetsanställda om att de blivit utfrysta eller nedtystade när de berört diskussioner om exempelvis rasism eller sexism.

– Att tystas eller frysas ut för att man använder vissa ord eller anför vissa perspektiv är mycket allvarligt, säger Mats Persson till Kulturnyheterna.

Enligt Persson får det flera konsekvenser för den utpekade men också för utbildningen i sig.

– När en tystnadskultur får spridning och sätter sig kommer det att göra att forskningen i Sverige blir sämre. Det är viktigt att ha en öppen debatt och diskussion men inte att tysta ordet, säger han.

Enligt honom bör forskning på svenska lärosäten kunna behandla flera olika områden som provocerar ”för såväl politisk vänster, höger som för religiösa”.

”Viktigt att tala öppet om sexism och rasism”

I en debattartikel publicerad i Expressen beskriver Mats Persson hur identitetspolitiken tar en allt större plats på svenska universitet, en utveckling han ser som problematisk:

”Om man ska begripa verkligheten kan inte vissa ord eller teorier vara förbjudna. Att kunna tala öppet om exempelvis sexism och rasism är viktigt för att förstå dess orsaker och konsekvenser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.