Hör Ann Lindes (S) reaktion på ambassadens agerande i videon.

UD tillrättavisar Kinas ambassadör: Helt oacceptabelt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Flera tankesmedjor vill att UD kallar upp Kinas ambassadör Guy Congyou och kräver en ursäkt. Kravet kommer efter att ambassaden mejlat svenska journalister, och uttalat sig nedlåtande om en rapport som granskar ambassadens agerande. Nu svarar utrikesminister Ann Linde (S).

– Att ställa krav på eller tillrättavisa tankesmedjor är inte något vi accepterar i Sverige, säger hon.

Den kinesiska ambassaden har bland annat mejlat hot till svenska journalister, och sedan publicerat ett nedlåtande uttalande på sin hemsida när hotmejlen uppmärksammats i en ny rapport av tankesmedjan Frivärld. Händelserna har fått flera tankesmedjor att signera en debattartikel i Aftonbladet, där de vill att UD kallar upp ambassadören Guy Congyou och kräver en ursäkt.

Utrikesminister Ann Linde (S) hörsammar tankesmedjorna, och påpekar att det inte är första gången som UD fått kalla upp ambassadören.

– Att ställa krav på eller tillrättavisa tankesmedjor är inte något vi accepterar i Sverige, och något som vi tyvärr fått påtala upprepade gånger för ambassadören.

Ni har inte diskuterat några skarpare åtgärder, eftersom det uppenbarligen inte hörsammas?

– Vi fortsätter upprepa detta eftersom det är en väldigt viktig fråga för oss.

Kulturnyheterna har sökt Kinas ambassad, som hänvisar till uttalanden på ambassadens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.