I videon kan du höra tankesmedjornas krav. I bild: Kinas ambassadör Gui Congyou/ utrikesminister Ann Lind (S)

Kravet från tankesmedjorna: UD bör markera mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

Flera tankesmedjor anser att Utrikesdepartementet bör kalla upp Kinas ambassadör Gui Congyou för att utkräva en ursäkt. Ambassaden har bland annat mejlat hot till svenska journalister, och sedan publicerat ett nedlåtande uttalande när hotmejlen uppmärksammats i en ny rapport.

– Kinesiska kommunistpartiet försöker tysta opinionsbildare, debattörer och journalister i Sverige, säger Emanuel Örtengren på tankesmedjan Frivärld.

Den partipolitiskt obundna tankesmedjan, som finansieras av Svenskt näringsliv, publicerade nyligen en uppmärksammad rapport som granskar kinesiska ambassadens agerande när kinesiska staten kritiseras.

Enligt rapporten har ambassaden bytt taktik: tidigare har man publicerat kritiska uttalanden på sina egna kanaler, men nu kontaktar man svenska opinionsbildare, debattörer och journalister personligen. En av dem som fått mejl från ambassaden är frilansjournalisten Jojje Olsson. Mejlen ska bland annat ha innehållit explicita hot.

– Han fick höra att han skulle möta konsekvenser om han inte slutade sprida vad ambassaden menade var lögner om Kina, säger Emanuel Örtengren, som är vd för tankesmedjan Frivärld.

”Försöker tysta kritiker”

Hoten är enligt tankesmedjans rapport en del i en global strategi för att styra bilden av kinesiska staten.

– Kinesiska kommunistpartiet ägnar sig åt en strategi för att försöka tysta opinionsbildare, debattörer och journalister. De försöker få oss att i högre grad ägna oss åt självcensur och anpassa oss till kinesiska intressen, säger Emanuel Örtengren.

Efter att rapporten publicerats gick ambassaden ut med ett kritiskt uttalande på sin hemsida. Ambassaden skriver bland annat att Frivärld missbrukar yttrandefriheten, och att de utgörs av ”en handfull självupptagna” personer:

”Utan dem skulle demokrati, frihet och människors rättigheter i världen förbättras, och människor världen över skulle leva ett bättre liv!” skriver ambassaden.

Kräver ursäkt

Nu sluter flera tankesmedjor med olika inriktning upp bakom Frivärld. I en debattartikel i Aftonbladet kräver de att UD kallar upp kinesiska ambassadören för att avkräva en ursäkt.

– Det är det minsta vi tycker att UD ska göra, säger Lisa Pelling, chef för Arena idé, som är partipolitiskt obunden men finansieras av fackföreningsrörelsen.

Lisa Pelling menar att det är viktigt att markera mot ambassaden, men hyser inga större förhoppningar om att få en ursäkt.

– Ambassaden har satt i system att angripa, kritisera och hota experter, kulturpersonligheter, journalister och tankesmedjor som kritiserar förhållanden i Kina och kinesiskt agerande.

Utrikesminister Ann Linde säger till SVT att hon hörsammar tankesmedjorna, och ska kalla upp ambassadören.

– Att ställa krav på eller tillrättavisa tankesmedjor är inte något vi accepterar i Sverige, och något som vi tyvärr fått påtala upprepade gånger för ambassadören.

Kulturnyheterna har sökt Kinas ambassad som hänvisar till sitt tidigare uttalade om Frivärlds rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.