Foto: SVT

UG:s program om metoo fälls i Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag Gransknings program ”#metoo och Fredrik Virtanen” fälls i Granskningsnämnden. Det stod klart under måndagen.
– Vi frias på alla andra punkter, som saklighet och opartiskhet, men fälls för intrång i Cissi Wallins privatliv, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.

Det var i maj 2018 som Uppdrag Granskning sände det omtalade programmet ”#metoo och Fredrik Virtanen” som handlade om medieprofilen Cissi Wallins våldtäktsanklagelser mot och namnpublicering av den före detta Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen. Anklagelserna mot Virtanen lades fram i ett inlägg på Cissi Wallins instagramkonto under metoo-hösten 2017.

I Uppdrag Gransknings program ifrågasätts bland annat flera detaljer som spridits i medier kring det som Virtanen har anklagats för.

Inte motiverat

Under måndagen meddelade Granskningsnämnden att programmet fälls då det strider mot bestämmelsen om respekt för privatliv. Enligt nämnden var de känsliga uppgifter från Cissi Wallins polisanmälan och den nedlagda förundersökningen som togs upp i programmet inte motiverade av allmänintresset, skriver de i beslutet.

– Vi frias på alla andra punkter, som saklighet och opartiskhet, men fälls för intrång i Cissi Wallins privatliv, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, till Kulturnyheterna.

2 187 personer anmälde programmet till Granskningsnämnden och blev därmed det mest anmälda enskilda programmet i SVT:s historia. Många av anmälningarna handlar om att anmälarna anser att UG brustit i sin uppgift att vara sakliga och opartiska. Dessa anmälningar frias UG däremot från.

”Ett ovanligt beslut”

Samtidigt var Granskningsnämnden splittrad i frågan.

– Tre ville fria och tre ville fälla. Ordföranden använde sin utslagsröst till att fälla, så det är ett väldigt ovanligt beslut, säger Ulf Johansson och fortsätter: 

– De som ville fria menade att Cissi Wallin själv har gått ut med de uppgifter vi publicerade, medan de som ville fälla tycker att det inte spelar någon roll för vår publicering.

Instagram tackar Cissi Wallin de som anmält programmet och ordföranden för Granskningsnämnden. ”Tack kvinnliga ordföranden i Granskningsnämnden som valde att låta detta otroliga lågvattenmärke från Public service-tv fällas.”, skriver hon.

Den 30 augusti blev det känt att Cissi Wallin åtalas för grovt förtal.

Kulturnyheterna söker Cissi Wallin för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer