Maruv vann den ukrainska versionen av Melodifestivalen – men valde att hoppa av tävlingen efter politiska påtryckningar. Nu drar sig Ukraina ur ESC-finalen. Foto: Reuters/TT

Efter Eurovisionkrisen: Ukraina ställer inte upp i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina kommer inte att skicka någon representant till Tel Aviv i Israel och årets upplaga av Eurovision Song Contest, skriver AFP.

Landet har inte lyckats få någon artist att ställa upp med sitt bidrag i musiktävlingen.

Den 27-åriga artisten Anna Korsun vann den ukrainska versionen av Melodifestivalen – men valde att hoppa av efter politiska påtryckningar.

Korsun, som går under artistnamnet Maruv, lastades för att hon har uppträtt i Ryssland, har flera uppträdanden inbokade där samt har kontrakt med Warner Ryssland.

”Jag är en musiker, inte en spelpjäs på den politiska scenen”, skrev hon i ett officiellt uttalande efter beslutet att inte tävla i Eurovision.

Även artisterna som hamnade på tävlingens andra och tredje plats har tackat nej till att representera Ukraina vid ESC-finalen. Det utlöste en kris där Ukraina stod utan representant.

Årets final i Eurovision Song Contest hålls i Tel Aviv den 18 maj. Ukraina vann senast tävlingen 2016, med artisten Jamala och bidraget ”1944”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.