Under måndagen har Ukrainas public service-bolag försökt få artisten Maruv att skriva på ett kontakt som tillfälligt hindrar henne från att uppträda i Ryssland. Foto: Vladimir Donsov /TT

Ukrainas Eurovisionbidrag stoppas av landets public service

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Maruv vann den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen med ”Siren song” i helgen. Men nu vägrar Ukrainas public service-bolag att ge artisten tillstånd att representera landet.

Kriget om Krim har än en gång har letat sig in i schlagervärlden och den ukrainska artisten Maruv lastas nu för att hon har uppträtt i Ryssland, har flera uppträdanden inbokade där samt har kontrakt med Warner Ryssland.

Under måndagen har Ukrainas public service-bolag försökt få artisten Maruv att skriva på ett kontakt som tillfälligt hindrar henne från att uppträda i Ryssland. Efter diskussioner har både artisten och public service-bolaget gått ut med att de inte har nått en överenskommelse.

Maruv ska själv ha skrivit på Facebook att hon varit redo att ställa in spelningar i Ryssland, men att avtalet innehöll andra villkor som hon inte kunde acceptera och att hon genom avtalet skulle tvingas att delta i politisk propaganda.

Public service-bolaget uppgav i ett uttalande att en Eurovision-deltagare måste vara en kulturell ambassadör som delar den ukrainska allmänhetens åsikter.

Ifrågasatt av politiker

Efter Maruvs seger skrev Ukrainas vice premiärminister Vyacheslav Kyrylenko på Twitter: ”Ukrainas representant kan inte vara en artist som turnerar i angriparstaten, som planerar att fortsätta göra det och inte ser något oacceptabelt med det. Därför är det långt ifrån klart vem som representerar Ukraina.”

Även under själva tävlingen blev Maruv ifrågasatt, då den tidigare Eurovisionvinnaren och jurymedlemmen Jamala ställde Maruv mot väggen och frågade vilket land Krim tillhör. ”Ukraina, såklart”, svarade Maruv, som i sociala medier också har försäkrat att hon älskar sitt land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet