Foto: Youtube

Storstjärnan representerar Finland i Eurovisionen

Uppdaterad
Publicerad

Storstjärnan Darude, känd för monsterhiten Sandstorm, representerar Finland i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i år. Vilken låt han ska ha framföra röstas fram av finländarna i mars.

– Så klart hoppas jag att det går hela vägen, säger han till Yle.

Darude, eller Ville Virtanen som han egentligen heter, är en av Finlands mest framgångsrika artister någonsin. Med singeln Sandstorm tog han över dansgolven under början av 2000-talet. Och låten spelas fortfarande runtom i världen. Den har över 115 miljoner lyssningar på Spotify trots att den kom sex år innan den svenska musiktjänsten lanserades.

”Hoppas gå hela vägen”

Darude har lyckats hålla sig aktuell genom åren och gör fortfarande omkring 70 spelningar per år. Om han ska kunna göra om Lordis bragd från 2006, den enda gång Finland vunnit tävlingen, vill han däremot inte spekulera om. Målet är att i alla fall ta sig till final.

– Så klart hoppas jag att det går hela vägen, men det viktigaste är att jag gjort tre låtar så bra jag förmår och jag är nöjd med dem, säger han till Yle.

Allmänheten röstar fram låten

I Finland har man valt att inte längre hålla den nationella schlagertävling där man korar en vinnande artist. Precis som förra året har en artist i stället valts ut på förhand av det finska public service-bolaget YLE.

I en musiktävling som ska hållas i början av mars, får finländarna sedan rösta fram ett av tre bidrag som Darude framför. Till sin hjälp att sjunga bidragen har han valt Sebastian Rejman, 41, sångare i det finska bandet The Giant Leap.

– Sebu utstrålar positiv rockarattityd och kan engagera vilken publik som helst. Vi kommer att dela scenen 50/50, säger Darude till Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.