Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kanske mest märks på bordellerna, säger Elaf Ali. Skämtet i Invandrare för svenskar fick reaktioner i tv-studion – och även senare av Ukrainas ambassadör i Sverige. Foto: SVT

Ukrainas ambassadör rasar mot SVT-program

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckans avsnitt av SVT:s humorprogram Invandrare för svenskar, IFS, drog komikern Elaf Ali ett skämt om ukrainska kvinnor. Skämtet gjorde Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, upprörd. I ett inlägg på X kräver han att Elaf Ali ska be om ursäkt, och att SVT ska vidta åtgärder.

Alis skämt handlade om att ukrainska kvinnor som flytt från kriget skulle vara en vanlig syn på svenska bordeller. Plachotnjuk skriver på X att han ”anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla, med tanke på omständigheterna med den fullskaliga ryska militära aggressionen mot Ukraina, vilket tvingade ukrainska kvinnor att fly utomlands för att rädda sina egna och sina barns liv”.

Därefter uppmanar han Elaf Ali till att gå ut med en ursäkt, och SVT:s ledning att vidta ”nödvändiga” åtgärder för att inte liknande saker ska hända i framtiden.

Elaf Ali skriver i ett inlägg på X att hon under programmet gjorde narr av en imam, ukrainare och somalier, och att de två förstnämnda blivit upprörda:

”Somalierna verkar ha mest självdistans. Eller så har de bara inte upptäckt svtplay än,” fortsätter hon.

Programchefen: Ligger inom yttrandefriheten

Christina Hill, ansvarig utgivare för IFS och programchef på SVT, säger att det inte är aktuellt med några åtgärder.

– Nej, det kommer vi förstås inte göra. Det som sägs i programmet ligger inom yttrandefrihetens ramar.

Det är förståeligt att folk har reagerat på kommentaren, fortsätter Hill. Hon betonar dock att IFS är ett humorprogram som ”gärna tar ut svängarna”.

– Det är ett program som leker med och gör humor av stereotyper och nationaliteter som vi kanske inte är så vana vid att höra i Sverige, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.