Kulturarvet lider under Rysslands invasion.

Ukrainas kulturfond: ”Museer och teatrar utplånas”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas kulturarv får utstå hårda tider under den ryska arméns framryckningar i landet.

– Mina bekanta i de krigsdrabbade områdena säger att det pågår en fullständig plundring och utplåning, säger Vladislav Berkovskij, vd för Ukrainas kulturfond.

Den internationella konststiftelsen Getty har varnat för att miljontals konstverk och monument riskerar att förstöras på grund av invasionen, och kallar kriget för ”en pågående kulturell katastrof

Vladislav Berkovskij är vd för Ukrainas kulturfond och har varit i kontakt med många bekanta i de krigsdrabbade områdena.

– De säger att det pågår en fullständig plundring av museerna och en utplåning av teatrarna. Det går emot alla internationella konventioner om kulturarvets bevarande, säger han.

Tidigare i veckan bombades ett museum i byn Ivankovo, precis utanför Kiev. Där ska också 25 verk av konstnären Maria Prymachenko ha gått förlorade i elden, enligt ukrainska utrikesdepartementet. I Charkiv bombades också ett stadshus från Stalintiden. Hade man fått lite mer tid så hade man hunnit evakuera museer, konstgallerier, arkiv och teatrar, säger Vladislav Berkovskij. Nu finns kulturen kvar på ockuperat territorium.

– Det pågår en total förintelse av ukrainskt kulturarv och jag får ofta höra från den ryska sidan att ukrainsk kultur inte existerar. Endast rysk kultur får finnas på denna mark, säger han.

Stoppa samarbeten med Ryssland

Ukrainas kulturminister vände sig under förra veckan till kulturvärlden och vädjade till alla om att skapa en kulturblockad mot Ryssland. Att avbryta alla kultursamarbeten, visningar av ryska filmer och stoppa sändningen av ryska tv-kanaler.

– Ryssland måste uteslutas från alla internationella kulturorganisationer. Vi hoppas att Sverige stödjer vår proposition om att utesluta Ryssland ur Unesco eftersom de förstör Ukrainas kulturarv, säger Vladislav Berkovskij.

Han tror att det skulle kunna vara en av flera saker som skulle bidra till att Ryssland skulle välja att avsluta kriget och dra tillbaka sina styrkor.

– Vi ställer inga höga krav. Det enda vi vill är att de ska lämna Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.