Ulf Lundell backar Bob Dylan. Foto: TT Bild

Ulf Lundell försvarar Bob Dylan

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande inte ett ljud från Nobelpristagaren Bob Dylan. Nu rycker Ulf Lundell ut till kollegans försvar.

Akademiledamoten Per Wästbergs uttalande om att Bob Dylans tystnad är ”oartig och arrogant” har spridits över världen de senaste dagarna.

Citatet tycks ha blottat en spricka i Svenska Akademien då ständiga sekreterare Sara Danius senare slog fast i ett pressmeddelande att Wästbergs åsikter är hans egna – och inte Akademiens.

”Inte oartigt och arrogant”

Nu ger sig Ulf Lundell in åsiktsstormen om Dylans icke-svar. I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar han Per Wästberg.

”Bob Dylan har för år 2016 tilldelats Nobelpriset i litteratur. Tilldelats alltså. Han har ju inte bett om det. Den tilldelade kan i det här fallet, och i andra, ta emot eller inte ta emot på vilket sätt hen vill: skräck, själagladelig, lycka, dämpat, far åt helvete! jag tackar vördsamt … hur som helst. I det HÄR fallet gäller det att hålla sig till regeln att INTE just OARTIGT och ARROGANT kommentera pristagaren”, skriver Ulf Lundell.

Han jämför också med tidigare nej-sägare.

”När Samuel Beckett fick Nobelpriset var hans enda kommentar ett förtvivlat NO! Eller om det var NON! Jag tror inte Akademien i det fallet kom dragandes med ”oartigt och arrogant”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet