RFSL:s ordförande berättar om gripandet i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan greps hon för deltagandet i demonstrationen mot Rysslands lag om homosexuell propaganda. I dag berättar Ulrika Westerlund vad det var som hände.

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund blev i fredags gripen av polis i Moskva efter att ha deltagit i en manifestation planerad av ryska hbtq-aktivister vid OS-invigningen.

Aktionen ägde rum på Röda Torget där aktivisterna sjöng nationalsången och viftade med regnbågsflaggor.

HBT-rättigheter under attack

– Vi blev avbrutna efter några sekunder, troligtvis hade polisen avlyssnat de ryska aktivisternas telefoner, säger Ulrika Westerlund till Kulturnyheterna.

Hon blev släppt av polisen efter en timme i förhör hos polisen tillsammans med den andra svenska demonstranten Kerstin Burman.

– Inget hände med oss, förutom att situationen var obehaglig. Polisen ville bli av med oss så fort som möjligt, berättar Westerlund.

”Fick uppsöka sjukhus”

Westerlund berättar för Kulturnyheterna att de ryska demonstranterna blev illa behandlade och fick ta emot både slag, knuffar och sexuella trakasserier.

– Fyra av dem åkte till sjukhus efter att de hade släppts av polisen. Samtliga ansåg att de hade blivit mycket illa behandlade, säger Westerlund.

I och med landets uppmärksamhet kring vinter-OS ville aktivisterna utnyttja tillfället för att få uppmärksamhet för situationen för hbtq-personer i Ryssland.

– De ville utnyttja mediebevakningen kring och om OS. Det är viktigt att OS inte genomförs utan att situationen vad gäller den bristande respekten för mänskliga rättigheter uppmärksammas, säger hon till Kulturnyheterna.

Rättegång den 19:e februari

De sex ryska demonstranterna är försatta på fri fot, men ska infinna sig till en rättegång den 19:e februari.

Tillsammans är de anklagade för olagligt möte och parodisk sång. Detta kan ge dem böter på upp till 6.000 kronor.

– Det är svårt att veta exakt varför de åtalades för just detta, och det är också en del av problemet, berättar hon för Kulturnyheterna och fortsätter:

– Den ryska lagstiftningen om så kallad ”propaganda för icke-traditionella relationer” är otydligt formulerad, vilket närmast är en del av poängen. Själva otydligheten bidrar till att skapa osäkerhet och skrämmer till tystnad, säger Ulrika Westerlund.

”Ryssland är inte en demokrati”

Det är inte olagligt i Ryssland att vara homosexuell. Det som är olagligt är att propagera för det.

Westerlund berättar att det oftast finns mötesplatser för hbtq-personer också i länder där homosexualitet är olagligt, eller där hbtq-personer diskrimineras och förföljs.

– Dessa mötesplatser är inte så synliga och det kan vara relativt säkert att besöka dem, samtidigt som mer politiska manifestationer slås ner.

Hon berättar att den politiska aktionen som utfördes var en av många i ett led för att uppmärksamma hur illa detta är för demokratin i omvärlden.

– Att inte kunna sjunga landets nationalsång och vifta med en regnbågsflagga utan att bli gripen är absurt och tyder på att Ryssland inte är en demokrati.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet