Björn Ulvaeus Pophouse köper Aviciis musikkatalog. Hör företagets vd Per Sundin om relationen till världsartisten. Foto: TT

Björn Ulvaeus bolag köper Aviciis låtkatalog

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Björn Ulvaeus underhålllningsbolag Pophouse köper Aviciis låtkatalog. Företaget har sedan tidigare upphandlat rättigheterna till Swedish house mafias musik.

– Det känns otroligt, säger Pophouse vd Per Sundin.

Pophouse entertainment grundades 2014 av den tidigare ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och Conni Johansson och har sedan tidigare köpt låtkatalogen tillhörande den svenska dj-trion Swedish house mafia. Nu går bolaget in och köper Tim ”Avicii” Berglings låtkatalog och blir därmed huvudägare med ett innehav på 75 procent.

– Jag känner mig stolt, jag har fått ett förtroende från hans familj som känns allvarsamt, säger Per Sundin, vd på Pophouse, till Kulturnyheterna.

Berglings familj behåller 25 procents ägande av musikkatalogen och ingår ett samarbete med Pophouse för att ”värna om Aviciis oförglömliga arv genom framtida globala satsningar”.

Vad Pophouse nu betalar för Avicii-katalogen vill Sundin inte kommentera, men han medger att det är den största investeringen företaget genomfört.

Skrev under med Tim Bergling redan 2010

Per Sundin var den som först tog in Tim Bergling till svenska Universal 2010, då i egenskap av skivbolagets Nordenchef. Nu blickar han framåt.

– Vi ser flera olika spår man kan gå. Dels en musikal baserad på hans musik, likt Mamma mia-filmerna. Eller en film om Tims liv eller turnérande utställningar, det finns otroligt mycket vi kan göra, säger Per Sundin.

Han utesluter inte eventuella digitala framträdanden i framtiden, likt ”ABBA Voyage” och dess ”Abbatarer”.

Musikjournalisten: ”Inte förvånande”

Avicii har idag fler månatliga lyssnare globalt på Spotify än exempelvis The Beatles, Madonna, The Rollings Stones och Bob Marley. Enligt Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva är det förståeligt att familjen Bergling, som hittills varit huvudägare, nu säljer av en del av rättigheterna.

– Hans föräldrar har förvaltat hans låtskatt i flera år nu och det är mycket pengar och mycket att ta hand om, vilket säkert kan ta upp väldigt mycket av ens tid så det är ett logiskt val, säger hon.

Tali da Silva pekar även på en internationell trend där storartister sålt av sina kataloger, bland annat John Legend, Sting och Justin Timberlake. Det gör också dagens besked mindre överraskanade.

Tim Bergling gick bort i april 2018.

Hör Per Sundin i klippet ovan om relationen till Tim Bergling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.