Foto: TT

Umeås kulturhus får Kasper Salin-priset

Publicerad

På fredagskvällens arkitekturgala i Stockholms stadshus gick Kasper Salin-priset till Umeås nya Kulturhus Väven. Priset delas ut årligen av Sveriges Arkitekter för att uppmärksamma ett svenskt byggnadsverk eller en grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

I juryns motivering skriver man bland annat att Väven är ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära, när man försöker utvidga gränserna.

Hålla över tid

Juryn tycker att Väven som ett nytillskott i staden har modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck och att det ”exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid”.

Kasper Salin-priset 2014

Väven är  ett samarbete mellan arkitektbyråerna White och norska Snøhetta.

Fler priser

Under kvällen delades flera priser ut. Guldstolen för bästa interiör gick till Göteborgsrestaurangen SK Mat och människor av Fredrik Hansson från Okidoki Arkitekter. Juryn skriver att restaurangen har en inredning där ”traditioner och nytänkande kompletterats med detaljer som överraskar och lockar till fler besök”.

Park under Essingeleden

Sienapriset som ska främja en god utemiljö tilldelas i år till Brovaktarparken. Den ligger inunder Essingeleden i Stockholm och juryn menar att parken är ett överraskande tillskott i staden och att Nod Combine som ritat den, på ett bra sätt tagit sig an en tidigare bortglömd plats.

Forskare, debattör och aktivist

Catharina Thörn vid Göteborgs universitet fick årets kritikerpris. Juryn skriver att de med årets pris vill ”...peka på forskningens betydelse för att utveckla samhällsbyggandet” och att Thörn får priset för att hon som både forskare, debattör och aktivist på ett kritiskt sätt ”...blottlägger hur underliggande materiella intressen påverkar samtida stadsbyggnadsprocesser”.

Socialt hållbart Malmö

På galan utdelades även Planpriset till Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö för god svensk samhällsplanering. Bland annat för att man ”...fördjupat förståelsen för samband mellan hälsa och den byggda miljön på en mer vetenskaplig grund”, skriver juryn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kasper Salin-priset 2014

Mer i ämnet