Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför för Ungerns regering en kamp mot barnböcker? Hör forskaren Emil Edenborgs analys i videon.

Viktor Orbáns order: sagobok med hbtq-innehåll måste ha varningstext

Uppdaterad
Publicerad

I antologin Sagolandet är till för alla finns sagor med gaytema. Nu kräver Ungerns regering att förlaget ska sätta en varningstext på boken för att ”skydda konsumenter från att vilseledas”.

– Man kan se det som en del av ett större mönster där hbtq-personer är måltavlor för attacker som en del av regeringens högernationalistiska agenda, säger Emil Edenborg som är forskare vid Utrikespolitiska institutet och specialiserad på högernationalism och hbtq-frågor.

Boken Sagolandet är till för alla innehåller bland annat en saga om en hind som vill vara en hjort och en dikt om en prins som gifter sig med en annan prins. Författarna bakom boken säger att syftet är att lära barn att vara respektfulla mot alla, oavsett bakgrund. Det finns även en variant av Snövit där hon är mörkhyad istället för ljushyad, som hon vanligtvis framställs.

Kräver varningstext på omslaget

Men budskapet om inkludering och tolerans, tolereras inte av Ungerns regering. Boken orsakade debatt redan hösten 2020 när den gavs ut, och en ungersk parlamentariker körde boken genom en dokumentförstörare. Genom en myndighet som motsvarar svenska konsumentverket men som numera styrs av regeringen, kräver politikerna nu en varningstext på omslaget.

– Boken säljs som en sagobok, kallas för det på omslaget och är formgiven som det, men döljer det faktum att den skildrar beteenden som är oförenliga med traditionella könsroller, säger regeringen i ett uttalande.

Bakom antologin står hbtq-organisationen Labrisz. Tillsammans med en annan hbtq-aktivistgrupp, Hatter, tänker de nu stämma regeringen för kravet på varningstext, som de menar är diskriminerande.

Varför för Ungerns regering en kamp mot barnböcker? Hör forskaren Emil Edenborgs analys i lvideon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer